Puzsér a Facebookon

Friss topikok

Képernyőn lenne a helyük II.

2012.04.21. 00:49 :: Puzsér Róbert

Azért lehet nehéz egy ilyen verseny produkcióinak elbírálása számos zsűritag számára, mert az almát kell összevetni a friss tavaszi szellő leheletével. Így aztán én soha semmit nem a többi produkcióhoz hasonlítok, hanem a mindenható ízlésméteren, az értékelés tízes skáláján mérem meg. Arra szerződtem, hogy nem engedem korrumpálni magam könnyes szemekkel, tragikus sorsokkal, megható élettörténetekkel. Továbbra is a produkciókra fogok koncentrálni, arra a teljesítményre, amit az előadó a színpadra tesz. A bulvárkörítés nem érdekel.

A ma esti élő adásból nekem még az alábbi előadók fognak hiányozni.

Yasya

Yasya egy kis csoda volt. Báj, energia, tehetség, mely elragadó formát öltött. A dal, amit előadott, úgy indult, akár egy népzenei tradíciókból dolgozó ukrán popsláger, amit a népviselet és az akusztikus hangszer tovább tradicionalizált, aztán egyszeriben mindaz, ami addig a hagyományt, a múlt előtti tisztelgést látszott jelenteni, hirtelen progresszív, modern és erőteljes lett ennek az impulzív lánynak az előadásában, aki olyan energiákat képes teremteni maga köré, amelyek alól nem nagyon tudja kivonni magát az ember. Így és csakis így érdemes feldolgozni bármit. És igen, úgy is lehet vonzó egy nő, hogy nincs kint a picsája.

 

Havasi Zsolt

Nem tudom komolyan venni a mentalistákat, amióta Uri Geller tört magyarsággal azt üvöltötte a trükkjei előtt, hogy „Működj!” Azóta is mindig azt érzem, hogy az aktuális illúziót  flitteres öltönyökbe és ostoba művésznevek mögé bújtatva akarják rámtukmálni, amin vagy kényszeredetten mosolygok, ahogy a bundesliga-frizurán vagy egész egyszerűen a pofámba mászó provokációnak és sértésnek tekintem, és felbaszom rajta az agyam, mielőtt elkapcsolnék. Havasi Zsolt ezeket a borzalmas allűröket jó ízléssel elkerülte. Természetes volt, laza, és mindeközben mindenkit átvert egy izgalmas és fasza produkcióval. Nehogy már az az ember, aki felhelyez egy százas szöget az arcába, ne jusson tovább! Azért ez tagadhatatlan teljesítmény! Az én tudtommal senkinek se közel, se távol fogalma nem volt, hogy hogyan csinálta a srác, de hogy nekem nem, az biztos. Ha átbaszta a közönséget, akkor mester, és azért jusson tovább, ha viszont tényleg megcsinálta, akkor meg fakír, és azért!

 

Fele királyság

Ezekkel a srácokkal nincs gond. Nem csak profik, de nyelvi korlátok se kényszerítik be őket a Zalaegerszeg és Kazincbarcika közötti művelődési házak lambériázott előadótermeibe. Nem kell smúzolniuk a helyi kultúrossal, hogy őket hívja meg a falunapra, ne valamelyik dalos kedvű kelet-magyarországi vállalkozót a Fásy mulatóból. Ha nem sikerül befutniuk, nem lesz joguk a magyar kultúra kontraszelekciójára hivatkozni. Remélem, hogy lassacskán kiszabadítják majd magukat a szuperslágerek feldolgozásának önbizalomhiányos gettójából, mert ez a hangzás és készség nagyobb művészi önállóságért kiált.

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuritag.blog.hu/api/trackback/id/tr14464023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2012.04.21. 09:32:39

A százasszöges gyerek produkciójából a leginkább arra emlékszem, ahogy Nóri a végén a szöget két ujjal fogva pukedlizett egyet és kimenekült a színpadról - sírtam a röhögéstől. És igen, kíváncsi lennék én is, hogy is volt azzal a szöggel, és hogy mi mindent tud még az orrába felhelyezni :)

A népviseletes lány is jó volt, de a legnagyobb szívfájdalmam a Fele királyság. Hova lettek, miért nem juthattak tovább?

grammatika36 2012.04.21. 10:23:05

Hát, igen...Yasya tehetsége, energiája a képernyőn is átsütött, fantasztikus volt! Nem is értem, miért nincs helye a 12-ben. A Fele királyság tagjai kiváló zenészek és előadók. Igazad van abban Robi, hogy képesek lennének saját szerzeménnyel színpadra lépni, mert ez abszolút bennük van, de megértem, hogy egy ilyen feldolgozást hoztak, mert talán úgy gondolták, ezzel nagyobb rétegeket elérnek. Havasi Zsolt se volt semmi, de a legjobb, hogy nem játszotta meg magát. Igazán lehetőséget kéne adni ezeknek a gyerekeknek, kár lenne értük, ha eltűnnének. Jó lenne többet látni igényes, tehetséges és karizmatikus előadókat! Olyan nagy kérés ez?

Townsend 2012.04.21. 11:38:56

A felbaszom egy "sz". A többi ok.

Aszi 2012.04.21. 11:57:50

Dugd csak föl a kisujjadat az orrodba, és tapogass egy kicsit hátrafelé! Egy lyukat fogsz érezni hátrafelé, ami egy nagy üregbe vezet. Na, az az orrüreg. Oda dugja a fickó a szöget. Nem trükk, anatómia. A mutatványt Melvin Burkhart találta fel valamikor az 1930-as években, "human blockhead" néven ismert.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2012.04.21. 13:06:40

A Fele királyság eleve négy fős, csakhogy a szerkesztőség csak a fele zenekart akarta, ezért is szerepeltek ketten. Átgondolták, aztán önként mondtak le a további szereplésről.
www.felekiralysag.hu/

plüss arctámadó 2012.04.21. 14:00:50

az ukran duo hogy a francba nem kerult be? nagyon jok voltak
az orrturkalos szazasszoges viszont ultragaz, foleg ha meg par kolyok ki is probalja otthon es lobotomizalodik

bungics (törölt) 2012.04.21. 18:32:25

"És igen, úgy is lehet vonzó egy nő, hogy nincs kint a picsája."
Ezen hangosan felröhögtem. Köszönöm neked!

A szöget az orrába dugó srác, mind a 15 adásban bedugta volna? Vagy mindig más testnyílásába?

Hilts 2012.04.21. 22:42:38

Miújság Robika? Meg tudod már különböztetni a videojátékot a filmtől? ;)

Aaszpazia 2012.04.21. 23:41:25

Puzsér látásmódjára,őszinteségére olyan szüksége van a társadalomnak mint egy falat kenyér, csak még nem tudnak róla!

Rajna31 2012.04.21. 23:45:46

Hm, a festősrácot vártam ide pedig, mert ha valaki eredeti volt, hát ő mindenképp. A többiek azért leginkább valami így-úgy de médiában megjelenő valamit képviselnek, hozzá hasonlót nem láttam, nem lett volna hasztalan a bekerülése.

Papucs Orrán Pamutbojt 2012.04.22. 14:15:27

Prügyi duó és a Molnár Jocó / Vizi Imre páros helyett eltudtam volna képzelni más produkciókat, sok személyes favoritomat úgy látom Robi, te is megtaláltad! :)
Ahogy a Fele Királyság nyilatkozatát olvastam a FB oldalukon, remélhetőleg nem fognak elveszni!

@Aaszpazia: Bólogat, egyetért ;)) Végre valaki kimondja a képernyőn, videókban, blogokon, rádióműsorokban amit kell. Ráfért már a magyar médiára és egyébként a kultúrát képviselni kívánó műfajokra, hogy egy Robihoz hasonló embert rászabadítsanak. :))

SarahConnor 2012.04.23. 12:25:13

@nanehogymár: Még szép is lehetett volna a visszaszólás, ha az azt az utolsó 1-2 mondatot nem teszi hozzá. Így sikerült alulmúlni a legocsmányabb Maunikasó színvonalát is, és az nem semmi, szögezzük le.

j.jetson 2012.04.23. 15:17:01

A Fele Királyságot és az operaénekes csajt hiányolom nagyon... mondjuk tény és való, hogy Elek eladhatóbb figura a sztorijával, mint egy énektanár... a Fele Királyságra viszont nincs mentség...

Papucs Orrán Pamutbojt 2012.04.24. 19:48:53

@j.jetson: Nem a zsűri döntése volt a FB-os kiírásuk alapján.

"A Csillag Születikbe a szerkesztőség meghívására kerültünk be, nem mi jelentkeztünk. Ők azonban, mint ahogy az a forgatások során lassan világossá vált, - a különleges vonós hangszerek miatt két zenészünket, Miskát és Izsákot akarták volna egy az rtl által megszabott repertoárral elhíresíteni, és olyan megállapodást ajánlottak, amely elszívta volna a kreatív energiákat és az időt az igazi Fele Királyságtól és más szívünkhöz közel álló projekttől. "

Rabyn 2012.04.25. 19:45:02

Bár nem a témához tartozik, de valahova muszáj beírnom!

Kedves Puzsér Róbert!

Köszönöm, hogy formálja az ifjúságot! Tegnap az egyik 8 éves diákom szájából a következőt hallottam, amikor a másik valami ostobaságot mondott: "Ekkora pusztulatos alpárságot!"

Egy élmény volt!:) Köszönöm!:)

buffybot 2012.05.01. 01:59:36

Yasya - stílusnak nevezhetjük mikor valaki felvesz egy matyómintás kosztümöt egy teljesen másmilyen hímzésű blúzzal, ügyelve még a magyar nemzeti színek hangsúlyozására, egy sárkánymintás fülbevalóval? -ukrán létére miért erőltette csordultig a magyarságot? azt hitte ettől jut tovább? A gesztikulációja sem volt éppen ízléses... Sajnálom mikor a tehetség arra alkalmatlan embereket talál meg...

CsFeco 2012.05.07. 15:16:45

@Papucs Orrán Pamutbojt: Hopp most vettem észre, hogy be lett már kommentelve.
süti beállítások módosítása