Puzsér a Facebookon

Friss topikok

Autonómiát a könnyűzenében most!

2012.06.04. 06:30 :: Puzsér Róbert

 

A szórakoztatóiparban éppúgy, mint a kapitalista tömegtermelés egyéb gyártósorain, egyre kevesebb szerep jut az eredetiségnek. Mivel manapság a sztárságnak nincs feltétele, logikus, hogy magának az úgynevezett Sztárnak nincs teljesítménye. A hírnév nem kvalitások függvénye immár, hanem a sztárgyár operátorainak önkényes döntése. A képességek hiánya egyenesen alkalmassá teszi az önértékelési zavaros tiniket a Sztár státuszának betöltésére. Se zenét szerezni, se dalszöveget írni nem tudnak, de segítség nélkül még sminkelni vagy fellépőruhát választani sem, így aztán teljes mértékben ki vannak szolgáltatva a produkciós cégek futószalagjainak. Mivel saját gyártásúak, amint lejár a szavatosságuk, könnyű kézzel eldobhatóak, bárki mással felválthatóak. Kemény munkával kiirtották a fejükből az autonómia igényének írmagvát is, és mivel befutott bálványaik épp ugyanilyenek, nem létezik számukra ettől eltérő referencia. Biztosra veszik, hogy az irigyelt sztársághoz nem kell egyéb, mint egy gyémánttorok meg egy Nyékládháza-Budapest vonatjegy. A fővárosban aztán ennek megfelelő természetességgel lépnek fel: "Hallgassák csak, milyen jó hangom van! Tessék engem megstylingolni, tessék megkoreografálni, táncosokat mellém szerződtetni, tessék nekem zenét szerezni, szöveget írni, videóklipet forgatni! Tessék belőlem Sztárt csinálni!"

 

 
A mai magyar könnyűzenében is rendező elv a tartalom és a forma egységére való törekvés. Úgy válik ez egy abszurd és végtelenül romboló szemléletté, hogy a sztárgyárak működtetői forma alatt az előadó kinézetét, tartalom alatt az énektudását értik. Ezzel szemben az érték-elv és az igényesség egyaránt azt diktálná, hogy a forma az énektudást, a tartalom pedig az adott produktum szellemi közlését jelentse.
 
A pop-üzletág jelenleg anorexiás gyereklányokat keres jó hanggal, vagy feminin férfipótlékokat minél több Justin Bieber/Tokio Hotel utánérzéssel. Társadalmi hatásait tekintve is bűncselekmény, ami zajlik. Csinos, egészséges lányok tízezreinek roppantják meg az önértékelését, kergetik bulímiába, depresszióba, életmódszerű szingliségbe. Kulturális szempontból pedig annyi szerepet szánnak a produkcióiknak, hogy az általuk agyonfrusztrált tinik százezreit depressziós és céltalan fiatalokból depressziós és céltalan fogyasztókká formálják. Aztán jöhet a Sztár, aki elad nekik órát, illatszert és életstílust azzal az ígérettel, hogy mindaz majd boldoggá teszi őket. Eközben a frusztráltságukért maga a Sztár, de főleg a mögötte álló milliárdos üzletág a felelős.
 
Nem azért várom el a produkcióktól az eredetiséget, mert nem tisztelem az előadóművészetet. Szó sincs róla, hogy ne látnám és ne érteném, mennyi munka és tehetség van egy olyan produkció mögött, melynek során egy fellépő majdnem olyan jól elénekel egy dalt, mint az eredeti előadó. És ha nem lenne mögöttünk hat-hét olyan év, amikor a kereskedelmi televíziózás éves szinten legyárt (majd eldob) hat-hét gyémánttorkú idolt, akkor talán meg is fontolnék néhány elismerő szót egy-egy ilyen produkció esetén. Ha azonban komolyan gondoljuk, hogy egy nap majd valódi csillag születését akarjuk látni, ha komolyan az a célunk, hogy valami igazán értékesnek és egyedinek teremtsünk teret a magyar kultúrában, akkor azt kell mondani, hogy ez ma már nem elég. Néhány hónapnyi reflektorfény és aztán a zuhanás.
 
Nem azt állítom, hogy ezek az emberek rossz énekesek vagy rossz előadók lennének. Azt állítom, hogy belőlük nem lesznek csillagok. Maximum műholdak, akik néhány hónap után becsapódnak a sztratoszférába, hogy a következőnek is legyen hely.
Talán a legjobb, ami velük történhet, ha fognak egy golyóstollat, írnak pár strófát, és keresnek egy tehetséges figurát, aki zenét szerez nekik. Ha megpróbálnak többek lenni, mint egy Hang.
 
Az egyik ok, amiért elvállaltam a zsűrizést, éppen az volt, hogy valamilyen módon próbáljak lehetőséget teremteni az autonóm előadóművészeknek. Ma a tehetségkutatók világa a legdemokratikusabb forma, ahol valaki reklámhoz, reflektorfényhez, ismertséghez juthat. Ennek alternatívája az a szórakoztatóipari gépezet, ami műanyag szemetet tol az arcunkba hétről-hétre, műanyag zenével és műanyag sztárokkal. A Viva TV koncepciójába soha nem férne bele semmi, ami egyedi és új, mert akik a mai könnyűzenét formálják, rossz ízlésű emberek, akik kizárólag a nyugati trendek ostoba és szolgai másolásához értenek, továbbá kizárólag ebben érdekeltek. Íme a magyar Justin Bieber.
 
 
A Csillag Születikben ami progresszív, az pontosan az, hogy olyan előadók is beférkőzhetnek a szórakoztatóipari mainstreambe, akiknek különben semmi esélyük sem lenne, mert nem a megfelelő emberrel kúrnak, nincsenek tízmillióik önmaguk felfuttatására vagy nem illeszkednek valami olyan ocsmány külföldi trendbe, amiről azt gondolják bizonyos lelketlen producerek, hogy alkalmas a további ízlésrombolásra.
 
Amikor az eredetiségről, mint egy produkció elismerésének szükséges feltételéről beszélek, az nem feltétlenül saját dalt jelent, de hozzáadott értéket mindenképpen. Aki nem hajlandó áthangszerelni vagy legalább újraértelmezni egy dalt, aki nem képes az autonómia apró lépéseit sem megtenni, aki pusztán csak felmond egy slágert, akár egy leckét, annak nem lehet mandátuma a színpadot koptatni. És neki is jobb, ha nem teszi, mert nem a saját szárnyain repül, és Ikaroszként zuhan majd alá, miután a Napot hiába ostromolta.

 

 

121 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuritag.blog.hu/api/trackback/id/tr594563792

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blog történelem: Megasztár 2012.06.04. 11:37:34

Ó, a régi szép idők, amikor a Megasztár kezdetein a Blogter minden adás után megnyílt, s nyomtuk a szöveget a dalnokokról meg a zsűri hadováiról, Balla D. hallatlan precizitással dícsért és átkozott, leszögezett és odaszögezett a blogjához, s magam is ...

Trackback: Autonómiát a könnyűzenében most! 2012.06.04. 10:27:01

Nem azt állítom, hogy ezek az emberek rossz énekesek vagy rossz előadók lennének. Azt állítom, hogy belőlük nem lesznek csillagok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*azta* 2012.06.04. 09:35:57

kedves Róbert!
A jelenség azért nem annyira új, ha emlékezetem nem csal, akkor már Samantha Fox sem az énektudása miatt került a pop-iparba - Sabrináról nem is beszélve - és nyilván nem ő volt az első.
a másik: (már írtan volt valahol) - ezek a műsorok nem tehetségkutatók (szerintem), hanem szórakoztató műsorok! egy másodpercig nem gondoltam soha, hogy itt valódi tehetségeket keresnek (még mondjuk Susan Boyle esetén sem). nem hinném, hogy cél volt valaha is, hogy mondjuk egy új Tina Turner-t, vagy a The Rolling Stones-t találják meg (mert akkor a befuttatásra is szerveztek volna egy reality-t).
szóval itt bukik az érvelésed - szerintem. önmagában persze lehet igaz!
de ma gyakorlatilag bárki el tud jutni a világhoz és a sok próbálkozóból majd mindenki pofára esik - de miért baj ez? nem így tanul az ember?

vernyul 2012.06.04. 10:56:39

Szimpatikus nekem ez az ember, szívesen eldumálnék vele hosszú órákat ezekről a témákról. Két vezető beosztású ismerősöm van a kertévénél, néhány sör után már egészen döbbenetes történteket mesélnek arról, hogyan is működik a gépezet. Lehet jókat röhögni, amikor szóba kerül a műsorgyártás. Gyomor kérdése az egész. :)

Gazz 2012.06.04. 10:57:57

Teljesen igazad van Robi!
Like!

Szerintem egyébként ez az tehetségkutatásnak álcázott gagyikreátor műfaj már kezd egy kicsit kifáradni, remélem az utolsókat rúgja.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.06.04. 10:58:52

Na tessék, itt van két tökeredeti Frady Endre dal!
Ha ez sem tetszik a PéRobinak, akkor nemtom mi? :)))
Darth Vader végnapjai:
www.youtube.com/watch?v=tNDYROITNYw
A bálna:
www.youtube.com/watch?v=Ml63i0DEapc
:)

Pékszakállú Henceg 2012.06.04. 11:01:42

Pont erről beszélgettünk az asszonnyal, hogy a CSISZ-be be sem engedtük volna Szirota Dzsennifert és a többi más dalát eléneklő előadót, az ilyenek menjenek az X-faktorba, és a Megaszarba. A földműves presbiter annyiban volt más, hogy ő nem csillag akart lenni, hanem vinni akart egy kis kultúrát ebbe a fröccsöntött műanyag gagyi világba.
Szemlátomást sikerült neki, amiért dicséret illeti!

Egyébként mutass Magyarországon olyan igazi értéket, amit az emberek elismernek. A tudást leszarják, tehetséget szintúgy, a hozzáértés pedig egyenesen bűn! miért lenne ez alól kivétel a kultúra világa?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.06.04. 11:02:41

Oszt' ott van még a szeren a zeneileg is zseniális, a gyerekek és szüleik által is imádott, de a fő-média által elrejtett Alma együttes!
Pölö:
www.youtube.com/watch?v=p1okY8Qjqjw
és/vagy
www.youtube.com/watch?v=fn7iA3Frozw
:)

Roltii 2012.06.04. 11:13:36

Nekem úgy tűnt, hogy Mészáros rohadtul nem az akinek mutatják. A vége felé egy megnyilvánulása se tűnt őszintének, arról nem beszélve, hogy nekem ő egy dalénekesnek tűnt, semmilyen plussz bevitt értéket nem láttam:(
Egyébként beleillik a CSISZ győzteseinek listájába...

Kopi3.14 2012.06.04. 11:15:44

Tehát a szülö véletlenül sem felelös azért, mert képtelen a gyerekének értelmes példát állítani, meg egyáltalán nevelni?

Deres · http://textura.blog.hu 2012.06.04. 11:21:37

"Aki nem hajlandó áthangszerelni vagy legalább újraértelmezni egy dalt, aki nem képes az autonómia apró lépéseit sem megtenni, aki pusztán csak felmond egy slágert, akár egy leckét, annak nem lehet mandátuma a színpadot koptatni."

Ez meglehetősen leegyszerűsítő vélemény. Vannak ugyanis olyan magas lécek, melyeknek az átugrása önmagában elismerésre méltó eredmény. Természetesen nem a poszt tárgyát képező, FMCG zenékre gondolok.

lilalalilalázik 2012.06.04. 11:22:48

Bocs, de szerintem amit írsz az butaság, méghozzá azért, mert a könnyűzenében jelenleg is autonómia van, milliónyi népszerű (igen, az) és nagyon színvonalas zenekar van Magyarországon(is), ésezek meg is élnek, nem akarok zenekar neveket felsorolni, de a Vad Fruttiktól kezdve, Péterfi Boriékig, vagy akár Ákosig bezárólag, most műfajtól, stílustól teljesen függetlenül, tényleg iszonyű sok jó zenekar van, rocktól a jazzen át az elelktronikusig. Aki akarja megtalálja ezeket. Ennyi. Én soha nem néztem ezeket a gagyi, ostoba sztárcsinálókat és szerintem sokan mások sem, ugyanis szerintem akik ezeket nézik azok komosott fejű droidok, akiknek ez a szint való, nekik készült a 90-es években Kozsó, nekik készül ma a tévés haknizós, karaokés "tehetségkutatók" üres, bugyuta műsora is. Gondolod, hogy ha ezek nem lennének, akkor ez a hatalmas tömeg kortárs zenét hallgatna és kortárs szépirodalmat olvasna? Egyértelműen nem. Nekik ez a szintjük. Ennyi. Szerintem a kortárs rockzene, jazz, pop stb., köszöni szépen jól van, de csak az talál rájuk, akiket érdekel, aki a tévé előtt Barátok köztöt néz meg Csillag születiket, annak az pont jó és ne sajnáljuk ezt, mert semmi értelme...

jol_megmondo 2012.06.04. 11:28:31

Majdnem egyetértek P. Róberttel, a gondom csak az, hogy ő ennek a műsornak aktív résztvevője volt.

Elvállalta a zsűrizést (nyilván tudta, hogy milyen műsorban fog hónapokon át dolgozni). Az elején az ítészek rostálták a versenyzőket, majd egy tucatnyit odadobtak a nézők elé, hogy "válasszatok ezekből csillagot".

Ilyen körülmények között Róbertnek nincs joga háborogni az eredményen. Az adott kínálatból ezt választotta a többség.

Ha P.R.-nek valóban vannak ilyen igényei, mint amikról írt, akkor ne ebben a szánalmas műsorban vegyen részt!!

Alternatív 2012.06.04. 11:34:56

Először is, bulémia, ha kérhetném. A plázapicsák szokták bulímiának emlegetni.

Másodszor, vegyük észre, hogy a rockzene halott. Már megírtak minden dallamot, már kimondtak minden mondanivalót. Elmúlt a szabadság, a fejlődés és a szex forradalma, a mai fiatalok prűdebbek, mint a harminc évvel ezelőttiek, szitokszó a szabadság, és visszafejlődik az emberiség: hol van már a szuperszónikus repülés, az űrhajózás, meg a gondtalan autózás? A tévében Öveges prof. helyett médiumok vannak, ezoterikus nyavalyákkal vannak tele a könyvesboltok.

Ahogy Bach halálának napja hivatalosan a barokk vége, ugyanúgy Keith Richards vagy Ozzy Osbourne halálának napja lesz hivatalosan a rockzene vége. A zenészek sample-gyűjteményekből szednek össze eredetinek tűnő taktusokat, és valamelyik korrektebb rihonya, mikor átvett egyetlen csuklást Kovács Katitól, akkurátusan megjelölte a forrást a cd-borítón.
Egyáltalán, az egész remix-jelenség is a rockzene végét jelzi. Valaki alárakott egy ritmikus fingást az Another brick in the Wall alá, és ettől ez most új, eredeti alkotás lett? Hányinger.

Az operaénekesen miért nem kéred számon az eredetiséget? Igenis, ő is írjon magának új áriákat. Vagy ez így nem fair? Pedig ma már a rockénekes is ugyanolyan halott műfaj kanonizált darabjait énekli, mint az operaénekes.

rockjano 2012.06.04. 11:43:53

Jó poszt nagyjából mindennel egyetértek...

Hajrá Robi...

vajon jövőre is meghívnak itészkedni ? :-) Ez a nagy kérdés...

Cinkes 2012.06.04. 11:44:07

Lehet nem mindenkihez jutott el a poszt üzenete... Ezek a műsorok, csatornák, mind mind egy ízlésformáló gépezet szócsövei. Ismételten oda kell kilyukadni, hogy így lehet sok birkát gyártani. (akár a politikában is megvan ez a trend, jelszavak vannak épkézláb tervek helyett, de ez egy másik történet, de a párhuzam világos) Ha nem az eredetiséget terjesztjük hanem a kliséket az az emberekre ugye butító hatással van, mivel nincs semmi ami megmozgatja az agyát. Való igaz, hogy nagyon ritkán botlik bele az ember olyan produkcióba amin érződik, hogy a saját érzéseket, megélt dolgokat közvetíti és még élvezhető is. Ez a trend ugye a fent említett dolgoknak köszönhető.

town 2012.06.04. 11:58:03

Ja. Télen TV közelébe kerültem, és megdöbbenve láttam, hogy az RTL este 11-kor adja a Tudorokat. Nehogy a sok agymosott lásson 1 jó filmet is, amiből még tanulhatna is.

Netuddki. 2012.06.04. 12:01:39

"Breaking Glass (1980)"
Azóta elmúlt több mint 30 év...

town 2012.06.04. 12:03:57

De amit a Puzsér mondogat, az közhelyes és szócséplés. Van 1 réteg (és a világon mindenhol)amelyik igényli a magas kultúrát, és meg is tudja fizetni. A többi meg nézi a TV-t, és hamburgert eszik hozzá, és jól érzi magát. Úgy érzi jól magát. Reálisan, állami támogatás nélkül 25 ezer lenne 1 színházjegy...

Tiger Woods 2012.06.04. 12:05:50

Bírtam volna, ha a zsűri többi tagja is hasonlóan gondolkodik és a legjobb tizenkettőbe tényleg a legjobb tizenkettő kerül be.

campobaszo 2012.06.04. 12:11:31

Nekem minden egyformán popzene.

Moan 2012.06.04. 12:15:48

Részben igaz amit Róbertgida ír... Mondjuk úgy, hogy az éremnek az egyik oldaláról egész jól lehúzza benne a bőrt. De van a valóságban egy másik oldal is, ahol bizony a Rock nem halott @Alternatív: hanem eléggé élő.. bizony. Én nem zenélek pl. olyan régen, és emiatt jobbára csak most kezdő, vagy 2-3 éve muzsikáló zenekarokkal találkozom, de velük bizony igen sokszor. És bizony vannak olyan tehetségkutató műsorok, ahol ezek fel is tűnnek és nem tűnnek aztán el. Ha az ember csak úgy gondol egyet és péntek este nem a szokásos kocsmájába megy el, hanem mondjuk szétnéz, hogy mi a kínálat kis klubokban, meg fog lepődni, hogy mennyi huszonéves kölök van, akik sokszor hihetetlenül képzett zenészek és tele vannak eredeti ötletekkel.
Persze...ha valakinek a VIVA TV a mérvadó, meg csak olyan dalt hallgat, az "auto-tune" énekel, az ugye mit csodálkozik? :)

Lencsés István 2012.06.04. 12:17:10

Semmi esem eredeti már , mindent megcsináltak már sok - sok évvel ezelőtt ....

Sarkvideken · http://sarkvideken.blog.hu/ 2012.06.04. 12:21:24

ez nem tehetségkutató, hanem páran letolják a gatyájukat is 10 perc népszerűségért. én ott akadtam ki hogy plazmát, meg a tavalyi dadogós srácot nézik szájtátva miközben létezik az országban vagy száz cigánygyerek aki jobban csinálja.
ha meg sóműsor akkor meg mi a csöcsnek operett, meg slágerrádió topten? tudom mert a nép ezt akarja. viszont akkor naivitás valódi üstökösöket várni.
közhely, de Robi a CSSZ idei egyetlen felfedezettje.

_ng_ 2012.06.04. 12:21:29

Ha ezt szegény Gregor Jóska tudta volna, biztos ír magának egy-két operát...

G.Freeman 2012.06.04. 12:23:11

Tény hogy mindez így van, de ilyenkor mindig egyrészt-másrészt dolgok jutnak eszembe.
Egyrészt számomra az is nagy dolog ha egy együttes /énekes hanghűen el tud játszani/énekelni egy nagy együttestől valamit,annak idején az egyetemen az EDDA Deep Purple számokat játszott, méghozzá hanghűen, ami számomra a ZK sztereó magnó és Orister erősítő után hihetetlen élmény volt,később az EDDA elkezdett saját zenét csinálni, ez még inkább becsülendővé tette.
Másrészt viszont ahhoz hogy valaki Magyarországon jó együttest, saját stílust és egyéni repertoárt munkáljon ki, ezen felül legyen jó megjelenésű, szép, tudjon táncolni, legyen jó hangja, a zenéje nívós, divatos és mindezek után még sikere is legyen-nos ehhez kevés a tehetség.

Aztán ez még mindig csak Magyarisztán, hol van a világszínvonal, amit nem magyarisztáni stílussal, nívóval, és számokkal lehet meghódítani..
Nem véletlen hogy ha volt is magyar(v.származású) előadó,az sem itthon ért el sikereket, pl Sebestyén Márta, vagy a Skorpió énekese, de a Kiss-nél is előferdült egy srác.

_ng_ 2012.06.04. 12:23:21

@_ng_: Még mielőtt valaki megjegyezné: eljutott az agyamig, hogy a cikk a könnyűzenéről szólt -- csak nem igazán látom a különbséget.

purplehaze 2012.06.04. 12:23:27

Sajnos Robi egyet kell hogy értsek veled!
Én úgy látom hogy ezek a megtalált sztárok eltünnek a süllyesztőben és csak addig sztárok (ahogy te is mondtad) amíg el nem indul a következő Csisz vagy X-Faktor. Ki kell sajnos jelenteni hogy manapság mintha nem lenne )média)igény egy Rolling Stonesra, Pink Floydra, Bikinire, Lordra, Status Quora stb. (és lehetne soroloni a faszábnál faszább együtteseket). Vagy csak én látom rosszul?
De az is igaz hogy ezek a bandák talán mind haveri társaságból alakultak ki és nem egy producer rakta őket össze. Úgy érzem ez volt az egyik legnagyobb erősségük.

town 2012.06.04. 12:26:07

@Tiger Woods:

A bulvár leközölte azt a papírt, amire fel volt írva nekik, hogy mit bírálhatnak és mit nem.

Puzsér nem állt föl, hogy "Autonómiát a zsürizésben most!", hanem szépen ült tovább és dolgozott tovább a pénznyelő gépezetnek, mert azok rájöttek, hogy a tehetségkutató min. befektetéssel, min. szellemi tőkével, 1 órás műsorban 15 reklámmal "dőti" rájuk a pénzt. Se a nézők nem csapnak az asztalra, és a Puzsér is csak úgy csinál mintha csapna, aztán elballag a pénztárhoz.

Moan 2012.06.04. 12:27:19

@Sarkvideken:

Ja..egyébként tényleg. Most csak úgy a beírtam a keresőbe és az elsők között dobta ki ezeket a cigu srácokat: Nem vagyok egy repper, de őket szívesebben hallgatnám. :) www.youtube.com/watch?v=rUs7xSMWUAA&feature=relmfu

felka 2012.06.04. 12:36:05

@town: Ja! ezen én is csodálkoztam...nem is tudtam végignézni egy részt sem. még akkor sem ha Henrik megformálója nagyon rendben lévő fickó :)
@Alternatív: a különleges zenéknek (így hívom az összes mainstream körén kívül eső műfajt:alternatív-punk-dark-elektronikus..stb.) szóval nekik annyi lett kb 92' után amikor is bezárt a ezen zenék szentélye, a Fekete Lyuk. (igazából később zárt be, de '92 után hígfossá lett..)azóta már csak nosztalgiázni lehet, ez minden.

genyamagyar 2012.06.04. 12:39:13

Mert hát Janis Joplin és Jimmy Hendrix is úgy született, hogy saját dalaikat katarzis-szerűen előadták...

Hogyne! Persze!

Gal Csaba Boogie · http://www.myspace.com/soulgarageproduction 2012.06.04. 12:42:13

Nem örülök neki, de az is elfogadható érv, ha valakinek nincs egyéb célja, mint hogy a hírverés által megváltoztassa megélhetése forrását. Sikerül, ameddig sikerül, de ha ügyes, akkor ezáltal valamit esetleg felhalmoz, hogy legyen a soványabb napokra, vagy ha olyan típusú, akkor belevág valami vállalkozásba azokkal a pénzekkel. Arra is használhatja a népszerűséget, hogy kapcsolatokat építsen, hogy az ismertséget hosszabb ideig tartó megélhetésre váltsa. Nem tudom azt mondani, hogy ha valaki így tud javítani saját sorsán, hát ne tegye. Legfeljebb én nem fogom meghallgatni, megnézni, ha olyan.

Cinkes 2012.06.04. 12:45:36

@Lencsés István: ilyen egy igazi kretén behatárolt megnyilvánulás. Ostoba barom vagy. Nem csodálkozom, hogy fideszdroid vagy.

G.Freeman 2012.06.04. 12:46:52

@Frady Endre:
Jó. És ez milyen zene?
Hat éven aluliaknak?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 12:47:22

"Az egyik ok, amiért elvállaltam a zsűrizést, éppen az volt, hogy valamilyen módon próbáljak lehetőséget teremteni az autonóm előadóművészeknek."

Akkor nagyon rossz helyen voltál... :S

Ellenben magával a felvetéssel egyetértek. Nagyon régóta nem volt hallgatható produkció itthon, amit szélesebb körben nyomattak volna a médiában.
Igaz, számomra hallgatható dolgokban általában gitártépésről van szó ;)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 12:48:37

@G.Freeman: Debil, de legalább eredeti :) Poénnak elmegy, legalább annyira, mint a Kistehén.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 12:50:51

@Alternatív: Ahhoz képest, hogy a rockzene halott, több eredeti amatőr rockbandát találok, mint amennyi eredetiséget az összes "tehetségkutató" sztárgyárban együtt láthattunk...

www.youtube.com/watch?v=jrsPqSnN5yc

Gal Csaba Boogie · http://www.myspace.com/soulgarageproduction 2012.06.04. 12:51:07

@town: Megnézhetné a nézettségi adatokat, ha mondjuk főműsoridőbe tenné. Na meg ezáltal a hirdetői bevételeit is. Így viszont lehet, hogy ugyan sokkal kevesebben nézik, de azok között sokkal több, bizonyos társadalmi rétegeket célzó hirdetést lehet elhelyezni (pl. olyanokat, amik jellemző fogyasztói a jobban szituáltak, a diplomások stb.) Tehát a hirdetett termékek elérése sokkal célzottabb lehet így ahhoz képest, mint amikor sörétes puskával próbáljuk eltalálni a nagyobb, de sokkal heterogénabb nézőközönséget. Hogy kicsit másképpen fogalmazzak: egy késő esti műsorsávban szereplő műsornak potenciálisan több olyan nézője lehet, aki szívesen költ minőségi, drágább termékekre, akitől nem áll messze az úgynevezett presztízsfogyasztás gyakorlata.

A kereskedelmi televíziózás - ahogy a nevében is van - kereskedelmi vállalkozás, ami profit termelésére szolgál. Ha nem termel elég profitot, akkor a döntéshozók rosszul vezeik a vállalatot és a részvényeseik be fognak szólni teljes joggal.

pucros 2012.06.04. 12:53:15

@Alternatív: "Másodszor, vegyük észre, hogy a rockzene halott. Már megírtak minden dallamot, már kimondtak minden mondanivalót."

Ez egyszerűen nem igaz. Csak nem népszerű, nincs szem előtt, és ha mégis találkozol vele, nem ismered fel, mert nem érsz rá. Ma már az ember tíz másodpercen belül továbbkattint, ha valami nem kapja el azonnal.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.06.04. 12:54:20

@G.Freeman: Hát nem ők a jövő?!
Amúgy a majdnem tíz éves lányom is szereti, tehát nem csak hat év alattiak csípik. Ja és én így negyven felett is bírom... ;-)

Kattrin 2012.06.04. 12:55:22

@Moan: Belehallgattam, a szöveget nem értettem, de a ritmus százszor jobb volt, mint plazmánál.

town 2012.06.04. 13:23:48

@Gal Csaba Boogie:

Ezzel tisztában vagyok, mint ahogy azzal is,hogy tudatos elhülyítése folyik a "népnek". Mindenhol.
Hiszen ha megnézné a Tudorokat (vagy bármi mást ami feljebb van annál, amihez szokott, szoktatták), akkor nem tűrné el, hogy lenyomjanak a torkán 1 óra alatt 6 reklámot, és a Tesco akció mögé nézne. Az meg nem lenne jó azoknak, akik a pénzt csinálják.

Moan 2012.06.04. 13:25:55

@Kattrin:

Ez csak egy sima véletlenszerű keresés volt.. ha ennél tematikusabban keresek, tuti kidob 10db 100x jobbat is. :)

Moan 2012.06.04. 13:29:10

Ja...jut eszembe: Ismeritek pl. a talentométer nevű tehetségkutatót? :)
Keressetek rá...és esetleg nézzétek meg az indulókat... Csak úgy...ráérő időben brutalmetaltól a jazzig...
Érdemes.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.06.04. 13:29:11

@G.Freeman: Egyébként például olyan igényes zenének, ami idén az InternetVers Fesztiválon megkapta a legjobb hangszerelés díját (Darth Vader végnapjai), esélye sincs bekerülnie a médiába.
www.youtube.com/watch?v=tNDYROITNYw
Ott csak a zajos ánglius nyelvezetű téboly zajlik, meg a honi nyál... :)

berczy04 2012.06.04. 13:29:13

@lilalalilalázik: Agymosott doridok nézik az ilyet csak? Ejj barátom, látom azokból a magasságokból, ahonnan Te sosem nézel ilyen műsorokat már elhalkul az egyik legfontosabb útmutatás: "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!..."

Gratulálok!

Alternatív 2012.06.04. 13:30:00

@ColT: több eredeti amatőr rockbandát találok...

@pucros: Csak nem népszerű, nincs szem előtt, és ha mégis találkozol vele, nem ismered fel...

@purplehaze: De az is igaz hogy ezek a bandák talán mind haveri társaságból alakultak ki és nem egy producer rakta őket össze.

Nézzünk egy-két tipikus példát, hogy a haveri társaságból összeállt banda elkezdett valamit. Például: Pink Floyd, Black Sabbath, Omega, Solaris. (Csak hogy világszínvonalú magyarok is legyenek.)

Szóval összeálltak haverok a térről vagy a koleszból, soha nem tanultak zenélni, fabrikáltak maguknak hangszereket(!), és kimondták, ami az ő, meg még pármilliárdunk szívét nyomta. Elhiszem, hogy vannak most is igényes bandák, akik képesen 40 perces zenei koncepciót kitalálni és megvalósítani, mondanivalóval megtölteni.
Csakhogy egy olyan elvont, progresszív zene, mint a Dark side of the Moon, akkoriban a világ legnagyobb példányszámban eladott lemeze volt, máig is az első 10 között van. Szóval ha bármilyen jók is azok a mai fiatalok, de az embereket nem érdeklik, akkor valami még hiányzik.

Én azt mondom, hogy ez nem az ő hibájuk, a világ változott meg. Majd lesz, aki új eszközökkel, új módon, új mondanivalóval képes lesz tömegeket megszólítani, de azt már nem rockzenének fogják hívni. Szomorú, de így van. Addig pedig csak ilyen pótlékokat fogunk kapni.

Hogyha annyi jó kis underground banda lenne, akik képesek húsznál több emberhez szólni, akkor valamelyik tévé vagy lemezkiadó csak bevállalná, hogy kizárólag új számokkal működő tehetségkutatót csináljon a hajdani Ki mit tud mintájára (az ugyanis ilyen volt).

Elijah_Baley 2012.06.04. 13:30:50

én szeretem a megasztáros, ikszfaktoros és csiszes győzteseket, mind nagyon szép hangon énekel, szórakoztató színpadi előadást tudnak csinálni és nagyon jó dalokat énekelnek. puzsérróbert meg egyszerűen nem illik a zsűribe mert mindent fikáz, és mind olyasmit keres a színpadon amire a többi zsűritagnak(és a nézőknek) nincs igénye, szal lehet kushadni, a többség akarata érvényesül.
nekem nem teccett ez a bajszos mókus, szar zenét énekel,olyan mint a nagyafaterom a falusi amatőr kórusban, miért nem a dzsennifer lett győztes, he?

berczy04 2012.06.04. 13:36:40

@Moan: Szerintem Robi nem mondta, hogy nincs más. Persze, hogy van, de a fósodratú médiában 0, aza nulla teret kap. Hogy miért? Na ez lenne a lényeg, erről beszél Robi, ezen akar változtatni.

Nem azért nincs igény az igényességre, mert az emberek hülyék és igénytelenek, hanem mert ezt táplálják beléjük követendőnek!
Itt az ok okozati összefüggés megértésével is komoly problémái vannak egyeseknek, de biztos Robi a hülye! :)

LaMonteOld 2012.06.04. 13:40:13

@De gustibusaut bene, aut nihil: azért nem a Dzsennifer nyert, mert ez volt a többség akarata. Ezentúl sajnos meg kell majd szeressed a bajszos mókust is, különben ugyanolyan leszel mint a puzsérróbert. Ideje haladnod a korral! Dzsennifer a múlté, János a jövő!!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.04. 13:41:55

van egy csomó jó zene, csak nem a szennymédiákban kell keresni

amúgy meg hogyan lehetne igényesebb eredetibb az, ami a bugyutaságra, primitívségre, zsigeri vágyak kifejezésére van kitalálva?

Moan 2012.06.04. 13:43:52

@Alternatív:

A világ tényleg megváltozott. Pl. amikor a Black Sabbath összeállt, nem volt minden sarkon klub és nem volt minden sarkon diákokból és haveri társaságokból egy banda. Most ez sokkal egyszerűbb.
Most sokkal többen oktatnak is zenét...
Sőt ez sokkal több emberhez el is jut a média segítségével. Szerintem nem kell tömegeket mozgatni ahhoz, hogy valami jó legyen... Van ami jó, meg van a tömeg amelyik nem szereti használni az agyát, a fülét, a szívét...Nincs is igényük, nem is tudják mit keresnek ebben a nagy zajban... A média meg ad valami olcsó koloncot, amin nem kell nagyon rágódni. Édes és könnyen csúszik. Ha jobban megnézed még a nagy előadók muzsikáit sem igazán tudja/akarja a média/lemezkiadó bevállalni...
A múltkor pl. elmentem egy amatőr zenekar koncertjére...Velem együtt volt 10 ember, pedig jók voltak.. DE nem egyedül léptek fel...Ottmaradtam, mert kíváncsi voltam a sosem hallott nevű ismeretlen fiatal gyerekek által kreált muzsikára... Tátott szájjal álltam végig a koncertjüket és azóta is minden nap meghallgatom valamelyik számukat... Mondjuk úgy, hogy nem tudtam, hogy igényem van a zenéjükre/stílusukra, de most már lett. :)
Ők azok: www.youtube.com/watch?v=tNWSJaQxeSE

Moan 2012.06.04. 13:47:11

@berczy04:

Én értettem, írtam is, hogy az érem egyik oldalát szépen leírta. De így üres az írás, ha nem mutatja meg a másik oldalt. Én bírom a Robit, de mint a hülye pszichiáter, csak a hibákról beszél, a kiutat nem mutatja meg. :)
Változtasson, hajrá... Teréz Anyához hasonlóan ne valami ellen, hanem valami mellett álljon ki... Mutasson példát, vagy mutasson rá a példára. Igen...nézegetem a kedvenc zenéiről szóló blogot, de az elég ritkán frissül. :)

pucros 2012.06.04. 13:50:39

@Alternatív: a világ változott meg, leginkább a média.

Elővenni egy lemezt és feltenni a lemezjátszóra, vagy a szalaggal bütykölni a szalagos magnón, ezek azért személyes hozzájárulások ahhoz, hogy megszólaljon a zene. Megszerezni a nyugati lemezt, bíbelődni a másolással pláne.
Ha már felraktuk, többnyire végig is hallgattuk - persze több időnk is volt erre, és kevesebb meghallgatásra váró zene is állt sorba nálunk.

Az mp3 lejátszó, akár a saját mobiltelefonon, meg a youtube, ezek tömegesen tolják elénk a produktumokat. Belehallgatsz, esetleg beletekersz a közepébe, hátha ott más, aztán továbbnyomod. Aki egy "jó zenét" keres, nem fog végighallgatni, többször újra megfigyelni egy konceptlemezt, ahogyan ezt régen tettük. A fajsúlyos műveket kiütik a látóterünkből az instant hatásvadász mixek.

Elijah_Baley 2012.06.04. 13:53:02

@berczy04: mert manipulálják a szavazatokat!

berczy04 2012.06.04. 13:53:46

@Moan: Nem értek egyet Veled abban, hogy csak a hibákról beszél, de addig, míg azokat a hibákat nem ismerjük el/fel, kvázi a betegséget nem diagnosztizáljuk, addig merre lenne a kiút? Amíg nem mondjuk ki, hogy betegek vagyunk, hogyan akarunk meggyógyulni? Lehet, hogy Robi nem mutat konkrét kiutat, de már az is hihetetlen nagy szó számomra, hogy szombat esténként, a szent főműsoridőben elmondhatta kritikáit, véleményét.

A Teréz Anya kicsit erős párhuzam szerintem. :) Igazad van, s pozitív gondolkodáshoz hozzá tartozik amit mondasz, hogy ne valami ellen, hanem valamiért kell küzdeni, de itt, Robi esetében ez nem válik el egymástól olyan élesen, mert azzal, hogy a szar, gagyi ellen küzd, egyszersmind a jó, igényes mellet teszi le voksát, tehát a jó előnyére válik Robi szar elleni küzdelme.
Persze csak elméletben. :)

Roltii 2012.06.04. 13:55:08

@berczy04:
az meg külön megér egy misét, hogy miért is fizetős a szavazás... a kedvencem az volt, mikor az amcsi x-faktort adta talán a viasat, és a hangalámondásba az volt, hogy ezen és ezen a fizetős számon lehet szavazni, miközben tök ingyenes szám volt, ráadásul még akár Twitteren is lehetett... nem a szavazatokkal akartak pénzt keresni.

@pucros: ez igaz, tényleg ritka, hogy ami nem tetszik elsőre, azt meghallgassam még egyszer, de azért előfordul, főleg a kedvenceknél (pl elsőre rohadtul nem tetszett az LP-thousand suns, pedig qrva jó:D)

berczy04 2012.06.04. 13:59:46

@Roltii: Jó, nyilvánvalóan értem én az egész szavazósdi miértjét, ill. hogy mennyire nem nyom a latba semmit, csak bevétel kell: :)
Meg egy gazda a Gazda Házasodna reálitihez. Csak találgatok, de miért ez a legkézenfekvőbb? :)

Azzal, hogy a nyuggerek miatt nyert János nem értek egyet. Szerencsétleneknek enni nincs pénzük, a vasárnapi luxus ebéd is max. csirkefarhát, amit én a kutyámnak adok, de sms-re, ráadásul ennyire meg tellik? Ezt nem tudom elhinni.

berczy04 2012.06.04. 14:01:32

@De gustibusaut bene, aut nihil: Akkor vajh' miért nem Dzsennifer lett a győztes? :) Na. Azért. :D

Roltii 2012.06.04. 14:02:07

@berczy04: simán eltudom képzelni. Sajnos ezek nem az értelmes nyuggerek, ezek bedőlnek a zepternek, a 100ezres csodapárnának és a hülye sms-es szavazós ökörségnek is. Természetesen tisztelet a kivételnek, de ha megnézed a nyugdíjasaink (történelmi) múltját, kész csoda mikor találkozol egy-egy értelmesebbel sajnos. Hangsúlyozom, nem az ő hibájuk.

berczy04 2012.06.04. 14:07:02

@Roltii: Ebben teljesen igazad van. Ilyenek a nyuggerek, mondjuk ki, a szoccos korban szocializálódtak. Minden tiszteletem mellett, ilyen szempontból már menthetetlenek, s emiatt is (IS) tartunk ott, ahol. Lehet ezzel vitázni, anyázni, hogy köcsög vagyok, de amíg 19000 forintért megvehetők a szavazataik 4 évre, kvázi az értelmes szavazókkal szembe, addig nincs remény. Egyetlen remény, ami szükségszerüen nem maradhat hiú, hogy idővel kihal e meghatározó tömeg és csak azért imádkozhatunk, hogy az utánuk jövő generáció jobb legyen. (ebben vannak kétségeim)

berczy04 2012.06.04. 14:08:33

@Roltii: Ja, érdemben nem is válaszoltam. Azért hiszem nehezen, hogy Ők voltak, mert hiába buták, sötétek, egyirányú utcák már, de pénzük attól még nem lesz, és ha János nyer is miattuk, a kenyér csak drágul... :)

Elijah_Baley 2012.06.04. 14:08:40

@berczy04: mert köllött a karakter a házasodós műsorhoz...

Moan 2012.06.04. 14:11:10

@berczy04:

Jó, hát azon lehet vitázni, hogy melyik lenen a jobb stratégia. Én minden esetre hiányolom a példákat. Mittomén...Mond egy rossz véleményt valakiről, aztán mellé tesz egy sokkal jobbat... Hogy lássuk miről van szó...és kezdjük azt a jobbat szeretni, keresni, hallgatni, akármi. Sok tuti zenekart szedtem már össze tematikus blogokban, Puzsér is mutasson valamit...Hátha van köztük amit nem ismerek és tetszik...és rögtön rajongó leszek és igényem lesz rá...és terjesztem az igét. :)

Roltii 2012.06.04. 14:11:38

@berczy04: valószínűleg sose tudjuk meg mi az igazság, mert ha vannak igazán féltve őrzött adatik a kerTVk-nek, akkor ezek azok.

@De gustibusaut bene, aut nihil: az szép lenne, de nem hiszem, hogy János Elek ebben partner lenne, vagy akár csak jól eltudná játszani. A CSISZes bejátszások nagy részében is iszonyat erőltetett volt a figura,nem hiszem, hogy másik műsorba még kellene...

Elijah_Baley 2012.06.04. 14:14:34

@Roltii: alekosszal is eljátszotta a csatorna egyszer, nem hiszem h gond lenne megismételni, lehet, más környezetben sokkal jobban szerepel.

berczy04 2012.06.04. 14:15:12

@Moan: Javítsatok ki, ha tévedek, Robi nem próféta. Nem a megváltást, a világosságot hozza el, hanem Ő egy eszköz. (ahogy magát definiálja)
Ő rámutat bizonyos dolgokra! Felhívja a figyelmet, hogy ember, eszmélj már föl!
Ő nem akarja megmondani, hogy mi a jó, meghagyja ezt az autonómiát mi magunknak. És szerintem jól is van így.

Moan 2012.06.04. 14:21:37

@berczy04:

Nono...akkor mire alapozza a lesújtó véleményét dolgokról, ha nincs mögötte viszonyítás? Ha van mögötte valami, amihez képest mondja valamiről, hogy rossz, akkor bizony azt illik megosztani.. Ha nincs, mert ő ismeri az eredendő jót és mondjuk ez esetben a füle az abszolútra van ráhangolva, akkor bizony próféta, és ez esetben is illik megosztani a tudást. :)
Ha mindezek nem vannak, akkor a véleménye csak öncélú ellentmondás így léte pusztába kiáltott nyafogás és semmi másról nem szól, mint hogy melyik szín a kedvence.

berczy04 2012.06.04. 14:35:24

@Moan: Igen feltételesre sikerült a válaszod. :)
Nem ismerem Robi, csak a munkássága alapján. Viszont ha emlékeim nem csalnak, volt már, hogy megmondta pl. neki mi a 10-es pont, ergo viszonítási alap. Pl. Janis Joplin. Tehát nem állja meg a helyét, hogy nem hoz jó pétdát.

Abban azért gondolom egyet értünk, hogy nem próféta. :) És egyet sem kell vele feltétlenül érteni, én sem mindig vagyok egy véleményen vele, de azok az elvei, amiket hangoztat, mégpedig, hogy a szarról engedtessék már meg kimondani, hogy szar, igenis követendőek.

Szerintem az igazi kontraszt a többi zsűritaggal szemben volt igen nagy, konkrétan hiteltelenné tette a zsűri többi tagjait és itt most mindegy, hogy egyet értesz-e vele, vagy sem.

montipájton 2012.06.04. 14:35:51

Azt szeretném csak kérdezni Róberttől, hogy honnan lehet tudni, amit a Facebookon is öblöget, miszerint MJE a nyuggerek szavazataival nyert.

Mert minden további következtetése ebből indul ki, holott kvára nem tudhatja. Például a 12 éves kisfiamnak is a bajuszos énekes bácsi tetszett legjobban és utálta a pénzes-csilivili tánccsapatot.

Van olyan, hogy ízlések és pofonok, korai ebből a nyugdíjasokat ekéző filozófiát kialakítani. ))

berczy04 2012.06.04. 14:38:13

@montipájton: Ha függetlenítjük magunkat a CSISZ-től, a nyuggerekkel szembeni filozófia akkor is megáll. Sajnos. Szerintem sokkal jobb lenne, ha a nyuggerek csak ilyen szinten (CSISZ) csillogtatnák tömegerejüket, de sajnos pont nem így van.

G.Freeman 2012.06.04. 14:43:53

...no és ne feledjük, hogy a magyar könnyűzenei kultúra hol is leledzik?
Itt persze el lehet mélázni azon, hogy mi is a magyar könnyűzenei kultúra, az ami a rock FM -en hallható, vagy ami a lagziban van képviselve?
Nekem abban a csúfságban volt részem hogy hét végén búcsú volt a településen, és első kézből volt szerencsétlenségem hallgatni, hogy a vásárosok milyen zajongást mívelnek zeneszolgáltatás címszó alatt, sokszor azon morfondíroztam: most azért szólnak ezek a számok mert a garnitúrának ez tetszik vagy mert ez a népszerű??
Egyetlen nívós számot sem hallottam, egyetlen olyan zenét amit szívesen hallgattam volna, kéntelen voltam a saját házamban elnyomni a kintről beszűrődő zenei környezetszennyezést és saját gusztusomnak megfelelő zenét hallgatni. A végén már zúgott a fejem.
Nos, a szocializmusban nem nagyon lehetett nyugati zenét hallgatni, csak Budapesten lehetett hozzáférni jobb együttesek lemezeihez, a közmédiában Poór Pétertől Koós Jánosig, Máté Pétertől Kovács Katiig terjedt a színpaletta, részemről nem voltam lehidalva az Omegától vagy a Korál-Bergendy-Fonográf-féle vonulattól sem, amikor odakinn Deep Purple, CCR, Uriah Heep, Metallica, Rolling Stones,Mike Oldfield, Pink Floyd voltak, a helyzet annyiban változott, hogy később Nagy Feró elindította a Garázs c, műsorát,amelyben egész jó zenét lehetett hallgatni.
Aminek az első orbán-kormány idején, Kondor Katalinnal vége szakadt, és mintha megszűnt volna a Rádió műsortára, újra csak a régi magyar együttesek vagy hat-nyolc számát lehetett hallgatni,még véletlenül sem adtak le egy nyugati számot sem, egyszer karácsonykor nyomtak le egy duettet, (It's Time to Say Goodbye) de ezt is Kovácskat meg valaki más előadásában.

Érdekes, amikor hat év elteltével sikerült kondorkatalint kiutálni a közrádió elnöki székéből, akkor is ugyanezzel a számmal búcsúztatták, de a legnagyobb megdöbbenésemre az eredeti, Andrea Bocelli and Sarah Brightman előadásában.
Elkezdtem üvölteni a rádióval: MOST kellene a kovácskatis verziót leadni, férgek!!!!!

Moan 2012.06.04. 14:48:16

@berczy04:

Persze, hogy feltételezés... Lehet csak mindenre rámondja, hogy szar, ami nem az, az meg halott (Janis Joplin). :) De ma ma van, és ma is vannak olyan művészek, akik nem szarok...Szerintem, mert én bár nem vagyok mérvadó, ha valamiről azt mondom, hogy szar, akkor azt többnyire kóstoltam már. :) Bár van, hogy beleesek a "Puzsér-csapdába" és csak úgy szarozok egy csomó dolgot, amiről nem tudok semmit, de ha esetleg emiatt falhoz állítanak, akkor vagy meaculpázom (amitől ugye nem leszek hiteles, de legalább vesztes az igen), vagy a végsőkig kitartok a véleményem mellett még akkor is, amikor már csak bugyborékol a hangom. :)
Szóval, mint mondottam volt, nekem szimpi az arc és a véleményével is többnyire egyet tudok érteni, de még akkor is, ha 100% ugyanúgy látok egy bizonyos dolgot, azért még kíváncsi vagyok a miértekre és a hogyanokra. Mert csak. Mert nekem nem elég, hogy a folyó balról jobbra...én tudni akarom, hogy honnan hová.

G.Freeman 2012.06.04. 14:49:12

...úgyhogy nem véletlen hogy a magyar könnyűzene olyan amilyen, egyrészt nincs a nívóra fogadókészség, másrészt nem is ismerik azt. Honnan a fenéből ismernék, amikor a közmédiában egyetlen valamirevaló, nívós és népszerű előadót sem lehet hallani?
Például Pink Floyd: a Wall c lemezéről egyetlen betétdalt, az Another Brick In The Wall c kis intermezzot adták le, néha diszkókban is-más semmit.

Moan 2012.06.04. 14:58:09

@G.Freeman:

No igen... Nem tudják mire van igényük, mert elhiszik, hogy a világ annyi, amennyit a retekklub mutat. Igényt kéne teremteni. :)
Bár a fene tudja. Nekem jó úgy, hogy 10 emberrel nézek végig egy minőségi zenei koncertet. :)

berczy04 2012.06.04. 14:58:50

@Moan: Értelek teljesen, tekintve, hogy én is hasonlóképp vagyok ezzel. Tudni akarom a miérteket. Viszont el kell fogadni, hogy nem biztos, hogy Robitól kapjuk meg. Nem tudom hol láttad, de én még nem láttam RObit úgy fikázni bármit is, amiről nem tud semmit. Ez hiteltelen, mert csak akkor lehet valamit kritizálni, ha szentelünk időt megismerni azt. Ha meaculpázol amiért nem volt igazad, tévedtél, attól még nem leszel hiteltelen, sőt. Senki nem tévedhetetlen, viszont az igazi nagyság ekkor mutatkozik, meg, hogy el tudod-e ismerni, nem abban, hogy körömszakadtáig véded a tévedésed, még akkor is, ha tudod, hogy az.

De mondom, ugyan úgy vagyok vele, mint Te. Adok a véleményére, de érdekelnek a miértet. Ezért gondolatébresztő, elgondolkodtató amit csinál. Pont ezért, mert elkezded kutatni a miértet.

És ezzel már nagyságrendekkel többet tett, mint bárki az Ő poziciójában. Sőt, inkább szeretnék a legtöbben, hogy a miértek titokban maradjanak, ne gondolkozz a miérten, csak fogyassz! :)

berczy04 2012.06.04. 15:00:00

@G.Freeman: Ez a lényeg! Nem találkoznak igényessel az emberek, innentől nem is fognak vágyni rá.

Persze, hogy nem adják a médiában, még a végén rájönnének az emberek, hogy a király meztelen. Ezt meg ugye nem akarhatják. Ők.

berczy04 2012.06.04. 15:01:00

@Moan: Hehe, nekem is jó lenne úgy, nincs tömeg. :)

Moan 2012.06.04. 15:04:45

@berczy04:

Legutóbb (mondjuk azóta voltam még pár másik koncerten is) 3-4 hete volt a talentométer világzenei elődöntője. Ha jól néztem, talán egyedül voltam ott külsős, mindenki vagy rokon,vagy barát volt. :) Eszméletlen bandák voltak ott és nagyon jó koncerteket adtak valami 6 órán keresztül. :)
Szóval van ilyen...

purplehaze 2012.06.04. 15:06:04

@Alternatív: Szívemből beszélsz! @G.Freeman: Valamiért ez a dal lett slágeresítve. Pedig a The Wall albumon vannak még nagyon zseniális számok. Comfortably numb, Run like hell, Hey you. De az egész albumért a mai napig megvagyok őrülve. Számomra nagyon mérvadó lemez. De ez az én véleményem!

Elijah_Baley 2012.06.04. 15:09:02

@G.Freeman: azért a floyd nem kicsit rétegzene. volt a maga korában, ma aztán meg végképp. ha nem lett volna az a dal, annyira sem lenne közismert mint a king crimson...

berczy04 2012.06.04. 15:11:31

@Moan: Ez nagyon jó, és örülök neki. De aki, mint én, nem vetődik el épp ilyen helyre, az nagyon ritkán találkozik ezekkel az előadókkal. Tehát nem tud a figyelmem rájuk vetülni, nem tudom megismerni őket, mert sehol (!) nem találkozom velük! Akkor tudnám, ha ráfeküdnék erre, célzottan keresnék ilyet, de sajna erre nincs időm, vagy energiám.

Akkor szoktam jó zenékkel találkozni, ha egyik ismerősöm felhívja rá a figyelmemet és ez igen kevés, kevés jó előadót tudok így megismerni, kevés élménnyel leszek gazdagabb, mint ha a médiában is lenne ennek szentelve hely.
De nincs, és ahogy a dolgok jelenleg állnak, sokaáig nem is lesz.

Mert Justin Bieber is csak azért tinibálvány, mert Ők azt akarták, hogy az legyen. Nehogy már egy férias férfi legyen a bálvány, mert benne erő van és félni kell tőle, nehogy ilyennek, erősnek akarjanak látszani a mai fiatalok, mint a bálvány.

Jó az nekik (!), hogy olyanok, mint Justin. Súlytalanok, kezelhetőek.

Érted ugye? :D

Moan 2012.06.04. 15:19:43

@berczy04:

Egy haverommal akartunk csinálni ilyen zenehallgatós klubbot. Még évekkel ezelőtt.. Pont emiatt. Nekünk sem volt időnk/kedvünk a netet bújni. Gondoltuk csinálunk egy klubbot, ahol mindenki hozza a kedvencét és lehet cserélgetni, meg hallgatni.
Aztán nem lett belőle semmi. Tudod most mi van? Elkezdtem zenélgetni.. persze csak nagyon amatőr szinten, elkezdtem megismerkedni más zenészekkel és azt vettem észre, hogy akik zenével foglalkoznak, mindnek van valami tuti a tarsolyában...Valami általam ismeretlen zenekar, zenész, hangzás. Eljutok koncertekre, ahol találkozom más előadókkal, akiknek elmegyek a koncertjére, ahol találkozom megint másokkal. :)

Moan 2012.06.04. 15:21:05

bocs...klubot az egy "b". :)

Én_vezettem_? 2012.06.04. 15:40:18

@Roltii: Ebben teljesen igazad van. Ilyenek a nyuggerek, mondjuk ki, a szoccos korban szocializálódtak. Minden tiszteletem mellett, ilyen szempontból már menthetetlenek, s emiatt is (IS) tartunk ott, ahol. Lehet ezzel vitázni, anyázni, hogy köcsög vagyok, de amíg 19000 forintért megvehetők a szavazataik 4 évre, kvázi az értelmes szavazókkal szembe, addig nincs remény. Egyetlen remény, ami szükségszerüen nem maradhat hiú, hogy idővel kihal e meghatározó tömeg és csak azért imádkozhatunk, hogy az utánuk jövő generáció jobb legyen. (ebben vannak kétségeim)

Sajnos nem lesz utána következő generáció, illetve jóval kevesebben, mint kellene. Többek között azért is, mert jelenleg a jövő generációnak nincs szavazata érdekérvényesítő képessége. 30 év múlva azok termel(né)nek meg 80%-ban mident kenyértől a netes szolgáltatásokig, akik most 20 évesek, illetve akik most szület(né)nek meg. Ha születnének. De nekik nem jár igyenbérlet, hanem éppen őket és szüleiket, illetve szülővé nem váló felnőtteket terhelik a legjobban adóval, és sokan nem vállnak szülőkké különböző okok miatt. Én nem irigylem a nyugdíjasokat, és tudom hogy sokan szegény sorban élnek, de általában éppen ők nem panaszkodnak. Viszont próbáljon meg ma valaki 3 gyerekkel megélni, a városban közlekedni, tömegközlekedni...

Mindenesetre a jövőbe vló befektetésben a nyugdíjasok nem érdekeltek, ezért nyugodtan szavazhatnak arra a pártra, aki nyugdijemeléssel és ingyen mindennel kampányol. Ez egy érdekes aasszimetria: a mai fiatalok ha "kitolnak" a nyugdíjasokkal, annak lehetenek a jövőben következmnyei, a gyerekei ezt látva, ebből tanulva majd kitolnak velük 30 év múlva. Visszafele nem múködik, 30 év múlva egy mai nyugdíjast nem fog hátrány érni semmilyen döntése miatt....

noviktorka 2012.06.04. 15:46:55

@berczy04: Sajnos nekem is vannak kétségeim, ahogy téged olvaslak!
Egy nem nyugger

azulejo (törölt) 2012.06.04. 15:51:11

@Alternatív: nagyon is bulímia,
a tudatlanok mondják é-vel.
www.behsci.sote.hu/nok/w_itapl1.htm

berczy04 2012.06.04. 15:54:04

@noviktorka: Nem állhat túl biztos lábakon a meggyőződésed, ha még én is el tudlak bizonytalanítani. Ha meg nem érted, arról én nem tehetek! Olvass, tájékozódj. Ennyi.

berczy04 2012.06.04. 15:55:15

@noviktorka: Ja, az meg, hogy a szóhasználatba kötsz bele burkoltan ("Egy nem nyugger"), már megbocsáss, vitaképtelenségre utal. De csak Neked: nyugdíjas! Így jó, így elviseli a szép lelked?

chordpower · http://facebook.com/grabanc 2012.06.04. 15:57:32

Robi, a mi kis saját kultúrmissziónk 9-én a Dürerben a Tilos Maratonon hallható legközelebb.
Nagy szeretettel várunk. Remélem nem túl off a reklám.
check it out:
www.youtube.com/watch?v=FSGofmltNYk

Moan 2012.06.04. 15:59:33

@chordpower:

Na ez tetszik. Szerintem megyek. :)

purplehaze 2012.06.04. 17:29:36

@De gustibusaut bene, aut nihil: Naaaaaaa, azért a The Wall album elött ott volt a Dark side of the Moon lemez (rajta a Time, Money számokkal). Wish you were here albom a Shine on you crazy diamond szám. Animals album. Szóval azért nagyon nagy túlzás hogy ezzel az egy számmal lettek ismertek. Ki ne hagyjam a sorból a One of these days című számot. Hihetetlenül újszerű volt akkoriban. Zseniális mű!!! Íme: www.youtube.com/watch?v=wTrNQCYh70Y

moophlander 2012.06.04. 18:31:13

Hangtechnikus vagyok. Kismillió koncertet hangosítottam az amatőr punkoktól a nagyon nagy zenészekig! Tudjátok mi a legbosszantóbb? Hogy ezeknek a csinált sztár énekeseknek annyira nulla az igényszintjük, hogy az alkalmankénti 150-200 ezres gázsijukból nem futja egy normális mikrofonra! Könyörgöm!!! Neki az a munkaeszköze! Egy kutyaütő báli zenekarnál komolyabb cájgok vannak, mint amiket ezek magukkal hoznak! Azok se jó zenészek(van kivétel), de legalább erre áldoznak! Ezek meg arra is lusták, hogy tanácsot kérjenek! 20-30 ezer forintos gagyitech rádiósmikikkel bohóckodnak, te meg varázsoljál hangot belőle! Már amelyik nem playback! (10-ből 1) Konzervgyártás folyik! Vedd meg, edd meg, dobd el! Aztán itt a másik ugyanolyan ízű, csak más dobozú! Vedd meg, edd meg ...stb!
Tegye fel a kezét, aki volt már PA-DÖ-DÖ koncerten! És mit láttatok??? Megmondom! Egy nagy híg fosomlás, fővárosi haknit! Ráadásul még a csomagolás is gáz volt! (elnézést a fővárosiaktól) Két "saját" nóta, a többi meg BÁL!!! Most pedig egyikőjük arról szavaz, ki a tuti, ki nem! RÖHEJ! P.R.-nek igaza van! Hulljon a férgese! :)

grammatika36 2012.06.04. 18:39:59

Szerintem nagyon könnyű azt mondani, hogy széles néprétegeknek ez a szintje, minek nekik nívós zenét, kultúrát adni, úgyis sötétek. Igenis küzdeni kell a szemét ellen, mert lehet a közízlést alakítani. Tény, hogy nehezebb, mint a műanyagot legyártani és az arcunkba lökni. Ahhoz, hogy változtassunk ezen, dolgozni kell és a minőségnek helyet adni. Lehet, hogy álomvilágban élek, de én hiszem, hogy lassan ugyan, de lehet változtatni a mostani helyzeten. De legalább meg kell próbálni, mert az a legrosszabb, ha karba tett kézzel ülünk. Robi alkalmas erre a feladatra, de egyedül kevés ehhez. Jó ötletnek tartom a kezdeményezését, remélem sikerül valamit elérni, én támogatom!

stefi4444 2012.06.04. 19:14:00

Ez az MM annyira alpári koppintása Justin Biebernek, azt hittem magamhoz nyúlok...Hihetetlen...Az ember nap mint nap reménykedik, hogy a zene ipari mocsok eltűnik a mindennapi élet palettájáról, de nem!! Komolyan ki vagyok készülve idegileg...Epekedve várom azt a kort, amikor elindul a kultúrális felemelkedés, a minőségnek nevezett valaminek a pozitív irányba fordulása, és az egyéniségek pártolása. Továbbá a kreált faszfejek eltűnése. Nem tudom sajnálni egy kicsit sem a producerek és a menedzserek által kreált ún. "sztárokat" , mert ők végig aszisztálják a saját maguk kreálását, és az igény a minőségire, és az "igaz" zenei termékre iszonytató gyorsasággal megszűnik. Röviden tömören. Undorító...

moophlander 2012.06.04. 19:17:58

@De gustibusaut bene, aut nihil: Floyd-ot mikor megmutatom mai skacoknak, nem akarják elhinni, hogy ez pl.1976-os felvétel! A cájgot máig a Time-ra kalibrálom! Egyre többször jönnek, hogy mi van még??? ...és ez jó! A VIVA -féle fosból kapják az agymosást, hogy mit menő most hallgatni! Én nem szerettem, de néha felüdülés egy-egy ABBA-t, vagy BoneyM-et meghallani a fosomlás között az éterben! Jazz, Blues meg azért van kevés a rádiókban, mert a kereskedelmi rádiók a már olcsó szarral beetetett, nagyobb számú hallgatottságban érdekelt!

stefi4444 2012.06.04. 19:29:51

Kénytelen vagyok ismét írni néhány gondolatot. Undormány ez a klip. Az eredetiség és a jó ízlés kósza gondolata sem jelenik meg benne. Néhány másodpercet bele hallgattam, de túl sok is volt. Hirtelen eszembe jutott Freddie Mercury így az autonóm művészi kérdés gondolata közben. Mikor éri el azt Magyarországon valaki, hogy azt mondja egy kiadónak, hogy: Nem, nem vagyunk/vagyok hajlandó/ak lerövidíteni a számaim/kat, ha egy dal eredetileg 7 percesre íródott, akkor annyi is marad. Ellenkező esetben nincs megállapodás a kiadóval. Számomra a Queen egy nagyon építő jellegű zenekar, teljesen kreatív és autonóm zenészekkel. Érdemes lenne megemlíteni talán Máté Pétert...nem tudom ki mennyire tudja, de Máté Péternek és S.Nagy Istvánnak a BBC kint Angliában felajánlotta, hogy maradjanak kint, és csináljanak kint karriert, tekintettel a Magyarországon jelen lévő politikai helyzetre. De Máté Péter egy nagyon határozott nemet mondott erre. Persze most ugye lehet mondogatni, hogy hülye volt, hogy nemet mondott rá meg satöbbi satöbbi, de mindenesetre kíváncsi lettem volna, hogyha mondjuk még 20-25 évvel többet él, akkor mire vitte volna. Kíváncsian várom a többi hozzászólók véleményét ebben a témában.

stefi4444 2012.06.04. 19:35:02

@moophlander:

Én azt figyeltem meg, hogy a sok mai fiatal ( én is az vagyok) , hogyha mutatok nekik pl. Queen dalt az ilyen tuc-tuc hallgató embereknek , nem tudnak rá reagálni, mert egyszerűen nem találnak kifogást amivel le lehetne minősíteni. Ebből eddig azt szűrtem le, hogy valójában megvan az esélye arra, hogy az "eltévedt bárányokat" visszatereljük, de ehhez azért sokkal több közszereplőre lenne szükség, olyan kaliberűekre mint pl. Róbert, aki kimondja hogyha valami fos, ha valami alpári, ha valami szánalmas. És csodálkoznak sokan, meg meglepődnek ezek hallatán, de nem fogják fel hogy a társadalom olyan szinten van eltorzulva, hogy nincsen rá szó, sem több szóból álló kifejezés

pusztai_zseni 2012.06.04. 20:14:16

Kissé álnaiv a hozzáállásod, Róbert. A sztárgyár nem újkeletű találmány, már a némafilmes filmcsillagok sem tudtak az öltöztetőjük nélkül két lépést megtenni. A példaképgyártás a média megjelenésével egyidős, elkéstél azzal, hogy kikelj ellene. Nah de fiatal vagy még, neked is végig kell járnod a szamárlétrát, és teljesen érdektelen témákról kell írnod. :)

SarahConnor 2012.06.04. 20:31:28

Szélmalomharcnak tűnik az egész, megmondom őszintén, de attól még lehet igaz az a harc.

noviktorka 2012.06.05. 03:26:01

@berczy04: Nem írtál semmi olyat - kedves Berczy, ami mellé külön képzést kellene társítani.
Mindössze annyi történt, hogy a kommentek olvasgatása közben meglepődtem a számomra egyik legértelmesebbnek tűnő hozzászóló hirtelen elkezdett felületesen nyuggerezni, bűnbakot gyártani és politikai síkra terelni a szót egy tehetségkutató verseny apropóján.
Meg lehetne vitatni, hogy mennyiben van igazad, de ez itt off lenne, ezért inkább kihagynám...

martinzol 2012.06.05. 08:35:01

Sajnos az a háború amiről a cikk szól: elveszett! Csatákat lehet még nyerni, de a rossz minőségű, ellenben tartós alkatrészekből építkező média bedarált már mindent. A tömegsz*r elöntött mindannyiunkat és belefulladunk.
Megnézek minden tehetségkutatót és úgynevezett reality műsort, hogy hátha látok egy fentebb körülírt "autonóm" embert, de nem, soha nem látok. Minden ilyen döntő után keserű lesz a szám, hogy megint letoltak valamit a torkomon, olyat amilyet nem akartam és nézhetem hónapokig a vergődését a fókusztól a frizbi-ig.
Kedves Robi, sajnos páncélt nem tudok adni a csatáidhoz, de drukkolok Neked...

hmikey 2012.06.05. 09:59:31

Két dologra szeretnék reagálni:

A Quantum XXL nem egy pénzes sztárcsapat, hanem egy igen ügyes társaság, akik tényleg értenek ahhoz, amit csinálnak. Nem gyalázzák meg az eredeti hiphop stílusokat, hanem jól táncolják (aki ért hozzá, az látja), és iszonyatosan profi csapatmunkát csinálnak. Amiket eddig láttam, itthoni csapatoktól, az valamelyik fontos komponenst a fentiek közül simán kihagyta. Amit ők tudnak, azzal külföldön is sikeresek lennének.

A másik pedig, hogy a mai, kortárs zene is létező dolog, mindig vannak új dalok. Én nem hiszek abban, hogy továbbra is a 40-70 perces koncepcióalbumokat kell erőltetni (persze ezek sem rosszak, ha valaki egy jót rak össze), de ezeknek nyilván kisebb lesz a piaca, egy olyan embernek nem lehet eladni, aki nem tud koncentrálni valamire 10 percnél tovább. Akik itt vitáznak, azok mind értelmesek, fogékonyak az ilyesmire (már amennyire látom), viszont pont mi vagyunk azok, akik nehezen tudjuk elképzelni, hogy milyen az, amikor valaki nem ilyen. Ezért aztán rájuk erőltetni egy Floyd albumot, vagy megmagyarázni, hogy egy Zappa mitől fasza, teljesen céltalan. Viszont popzenéből is lehet igényeset csinálni. A jazz is pop/tánczene volt eredetileg, ezt is sokan elfelejtik.

G.Freeman 2012.06.05. 12:08:16

@Moan: :)))
Megértem, kicsi kiválasztottság-érzéssel jár:)

G.Freeman 2012.06.05. 12:50:10

Nekem az angol zenei közízlés a kedvencem.

Kedvenc tévécsatornáim- (Spektrumtól a Discoveryig) műsoraim jobbára brit, de mindenképpen angolszász eredetűek, és a lényeg: a műsorok zenei háttere is pont kedvemre való.

Nem tudom, kinek tűnt fel ez idáig hogy ezen tematikus -ismeretterjesztő csatornák háttérzenéje milyen?
Ez is az ízlésformálás része.

www.youtube.com/watch?v=z41Yg3X_FGo

www.youtube.com/watch?v=Caeen3FpqAM

www.youtube.com/watch?v=LtiIFUXrLk4

Aztán egy magyar zeneszerző megalkotta a barkács csaj zenéjét:

www.facebook.com/photo.php?v=220369707979779&set=vb.136200796451470&type=2&theater

www.youtube.com/watch?v=I8f-52Gf-bA

LaMonteOld 2012.06.05. 13:48:32

a magyarok utálják a zenét. ilyen egyszerű.

moophlander 2012.06.05. 16:46:57

@hmikey: Értem, amit mondasz. Senki nem akar leerőszakolni senki torkán egy P.Floyd-ot! Viszont fordítva ez már kicsit elgondolkodtató, hiszen ha végigkapcsolgatod az éppen fogható rádiókat (a helyi rádiókkal együtt) szinte kivétel nélkül ugyan azokat hallod mindenhol! Ezek pedig nem az igényességükről híres zenék!

hmikey 2012.06.05. 17:25:17

@moophlander: Ez igaz, pont ezért hallgatom a zenéimet a saját lejátszómról, a rádiókat, zenetévéket messze elkerülöm :) Tény, hogy a netről néha becsurog valami szenny az arcomba, de annyi meg kell, hogy legyen összehasonlítási alapom :P

moophlander 2012.06.05. 18:26:20

@hmikey: Ok, persze, de neked már van egy kialakult ízlésed és tematikusan válogatsz! A gyerekeket meg ehhez a f.s-hoz szoktatják! Rengeteg olyan van, hogy ha csak a "zenét" hallaná, lehet le sem köpné, de egy jó videoklippel kissé felturbózva már akár siker is lehet!

purplehaze 2012.06.05. 20:01:24

MM és társainak csak egy számot küldenék kedvenc vélemény formáló zenekaromtól: www.youtube.com/watch?v=6GGG1UaJNU0
Remélem értik majd a szöveg lényegét!

purplehaze 2012.06.05. 20:02:42

Ez a MM szám micsoda különben is??? Meg egyáltalán ki ez a figura? Honnan a lótúróból szalajtották?

superunknown 2012.06.06. 09:58:35

"Ma a tehetségkutatók világa a legdemokratikusabb forma, ahol valaki reklámhoz, reflektorfényhez, ismertséghez juthat. Ennek alternatívája az a szórakoztatóipari gépezet, ami műanyag szemetet tol az arcunkba hétről-hétre, műanyag zenével és műanyag sztárokkal. "

tévedsz. az alternatíva az, hogy azért zenélsz (vagy akármi), mert szereted csinálni és fontosnak érzed. az interneten keresztül már bárki találhat magának közönséget, ha jó, amit csinál. elmehetsz koncertezni, gyűjthetsz hallgatóságot, barátokat, kapcsolatokat, írnak rólad kritikát.
ja, hogy ebből úgysem lehet megélni magyarországon? hát akinek ez a célja, az inkább ne fogjon bele semmi ilyesmibe.

jonatanxx 2012.06.07. 14:46:05

Ez a poszt tetszik, de az utolsó bekezdés nem.
Vannak jó, sőt zseniális énekesek, akik hülyék a zeneszerzéshez, dalszöveghez vagy hangszereléshez. Hogy profikat megbízzanak ezzel, ahhoz meg pénz kell...
Azt gondolom nekik is joguk van megmutatni magukat. A CSISZ meg pontosan a kezdőkről szól, legalábbis nekem. Majd ha lesz szponzoruk, felfigyeltek rájuk, akkor "saját" dalaik is lehetnek.
Mér' kéne egy kappanhangú, ámde zseniális zeneszerzőt hallgatnom? Hozzátok össze őket ti, és ne rajtuk kérjétek számon, ha ez nem sikerül...

wowerman 2012.06.08. 16:25:38

még jó hogy én amatőr metált hallgatok

KenSentMe 2012.08.18. 17:25:42

Nem én találtam ki, valahol olvastam, de nagyon jó:
"A tehetségkutató műsor az a hely, ahol a névtelen senkikből neves senkiket gyártanak."
süti beállítások módosítása