Puzsér a Facebookon

Friss topikok

Magyar nemzeti sms-ezők, szevasztok!

2012.05.07. 06:00 :: Puzsér Róbert

A torkomnak ugrottak jónéhány fórumon Mészáros előadása után, hogy hogy mertem a háborús romantikát számon kérni a "Jó lovas katonán"? Még a méltán népszerű liberó megmondóember is beállt a sorba, szerinte "a katonáknak jól vagyon dolga, esznek-isznak..." és egyébként már általános iskolában is így tanulta. Ha pedig Aczél elvtársnak ez jó volt meg a skinhead pozitív Magozott Cseresznyének is megfelelt, akkor hogy merek kekeckedni a Szent Kánonnal. Igazán azonban csak akkor durran el az agyam, amikor elkezdenek Kodály nevével érvelni...

 

 

Lassan írom, hogy minden nemzeti érzelmű, de hiányos műveltségű Kodály-rajongó értse: A Háry János egy abszurd, groteszk történet. Kodály pont annyira veszi komolyan a jó lovas katonát, amennyire azt, hogy Háry egyetlen kardsuhintással megadásra kényszerítette Napóleont. A kontextusából kiragadott toborzó pont azt nem adja vissza, amit Kodály mondani akart. Azt akarta ugyanis mondani, hogy ez nincsen így. Azt, hogy a jó lovas katonának dehogy vagyon jó dolga. Nem eszik, nem iszik... Ez szirup, ez hazugság (ahogy Háry történetei úgy általában), és éppen a kodályi gondolatot kérem számon akkor, amikor szóvá teszem, hogy ezt a dalt verbunkosként, eredeti környezetétől megfosztva adja valaki elő.

 

 

A háború nem eszem-iszom, nem haverok, buli, Fanta. A háború vér, emberhalál, gyilkolás és szenvedés. Nem mellesleg tök röhejes az a helyzet, amikor egy parasztcsávó sorakoztatja énekszóval a huszárokat. Ha már military, akkor huszártisztnek illett volna buzdító dallal toboroznia a parasztokat. Mindenesetre ha valaki ezek után kiáll parasztgúnyában, mögötte önfeledten bulizó huszárcsapattal, és úgy csinál, mintha ez egy kedves, romantikus dalocska lenne, az egy csapásra veszi semmibe mind a sorkatonaság, mind a civilizáció, mind pedig Kodály Zoltán szellemét.

 

 

Azoknak a felhasználóknak pedig, akik azt vetik a szememre, hogy nem időszerű szót emelni a harc, a virtus, a katonalét romantikájával szemben, azt tudom válaszolni, hogy ebben az országban hat évvel ezelőtt szemeket lőttek ki, embereket vertek félholtra brutális rendőrhordák, mindezt baloldali állampolgárok tapsa vagy cinkos hallgatása mellett, akik úgy gondolták, hogy így helyes megvédeni a közrendet. Válaszul kezdte el a széljobb megszervezni a félkatonai alakulatait, és azóta mást sem tapasztalok, mint azt, hogy egyre nagyobb tömegek idealizálják az erőt, és gondolják úgy, hogy a társadalmi konfliktusokat egyenruhában, alakzatba tömörülve kell megoldani. Ebben a közegben, véleménynyilvánításra felkért értelmiségiként nem voltam és továbbra sem vagyok hajlandó szó nélkül elmenni a Kodály szellemét megsértő zenés-táncos militarista kultúrprogram mellett.

 

179 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuritag.blog.hu/api/trackback/id/tr424492431

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar nemzeti sms-ezők, szevasztok! 2012.05.07. 10:57:01

Egyre nagyobb tömegek idealizálják az erőt, és gondolják úgy, hogy a társadalmi konfliktusokat egyenruhában, alakzatba tömörülve kell megoldani.

Trackback: Mandiner.Média blogajánló 2012.05.07. 09:12:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Média blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2012.05.07. 08:09:34

Robi, a gondolatlevezetést illetően jogos a kritika, de én személy szerint akkor sem gondolom, hogy ezt a megfelelő emberen kérted számon, és a megfelelő hangnemben adtad elő.
Nyilván szegény János produkciójának amaz a fele a szerkesztőkön, koreográfusokon, mittoménkin múlt, az ő dolga az ének. Nem tartottam teljesen tisztának tőled azt, hogy pontozáskor figyelembe vetted azokat, amiket itt fentebb is leírsz, neked ott Mészáros János énekét kellett volna pontoznod. Túlságosan túlgondoltál a produkcióján.

Megjegyzem, nem kedvelem Mészáros Jánost mint előadót és szavazni sem szavaznék rá soha.

SarahConnor 2012.05.07. 08:10:35

Ez az "amaz a fele" lehet, hogy nem értelmes, nézzétek el, lázasan vergődök itthon.

Az évek meg a rutin 2012.05.07. 09:05:20

A pontosság kedvéért: Hajós nem azt mondta, amit a szájába adtál. Ő annyit mondott, hogy a kodályi-bartóki népzenegyűjtés fontos élő hagyomány ("csak tiszta forrásból"). Persze meg lehet ideologizálni az összes népdalt, csak ez ebben az esetben félrevitt.

Rajna31 2012.05.07. 09:12:07

Most nyilván nem jó idealizálni a háborút, ettől még vannak nagyon is jó háborúra írott dalok. Mondjuk ez a konkrét dal nekem nem kedvencem, de én több indulót is szeretek hallgatni, történészként nem hiszem el, hogy neked ne lennének kedvenceid valami ilyen műfajban. Nem hiszem, hogy a nép most megy tartalékosnak a CSISZ megnézése után, ha valamit is romantikusnak fog látni az a XIX. századi hadviselés, ami már mindenki fejében történelem.

Ezen logika mentén a Kelly hősei című remekművet sem szabadna leadni, mert a népek felének fejében inkább valami romantikát ébreszt a "kalandos" II. világháború iránt, holott eredendően háborúellenes a film. Ez csak azért jutott eszembe, mert közvetlenül a CSISZ után ment most le :)

termesz 2012.05.07. 09:12:38

ennek a szövegnek tudtommal nincs köze a népzenei hagyományhoz, valamelyik testőrköltő "műve". Olyan is.
Hajós pedig arról beszélt, h a tartalmat nem lehet számon kérni ezen a dalon, mert ezt már általános iskolában is énekelte és ez összeköti az embereket, ahogy régebben a nyilvános kivégzés...

sevaster 2012.05.07. 09:55:34

Úgy gondolom, hogy aki előadóművészként (vagy jelöltként) vagy bármely más közszereplőként nagy tömeg vagy tévénézők előtt megnyilatkozik, felelősséggel kell témát választania, mert a média jelentős mértékben hozzájárul a közvélemény alakításához. Mészáros igazából nem gondolt ebbe bele, ő csak újat akart mutatni előző produkcióihoz képest. Csupán ennyit a védelmére. Ugyanakkor teljesen igazad van, felelőtlen dolog a háborút a romantikához kötni, főleg egy olyan Magyarországon, ahol indulatok feszülnek egymás ellen, cigányoznak, zsidóznak, bűnbakot keresnek a nyomorúság miatt, egy olyan Magyarországon, ahol a honvédelmi miniszter a katonai ismeretek bevezetését ösztönzi a középiskolákban, ahol a szélsőjobboldal egyre tör előre. Saját ismeretségi körömben is egyre gyakrabban hallom azt, hogy újra be kell vezetni a hadkötelességet, mert a fiatalokat meg kell tanítani a rendre. Könyörgöm, nem az erőszakra kell őket tanítani, hanem jövőképet kell adni nekik. A fegyver nem egy ostoba játék férfiaknak, a fegyverrel embereket ölnek!
Mellesleg úgy gondolom, hogy a kritikád nemcsak Mészárosnak szólt, hanem a műsorszervezőknek is, hiszen ők rakhatták a háttérbe a bulizó huszárokat. Ugyanúgy igazad volt, mint az előző előadásban a „szuperszemét”-tel kapcsolatban. Sokakat megsérthetsz ezzel, de valakinek (ez esetben neked) fel kell most már lépnie a sok médiaszemét és ízléstelenség ellen. „Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, aztán harcolnak ellened, majd győzöl” (Mahatma Gandhi)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.05.07. 09:55:35

A zsűritag túl komolyan vette magát, 2 pont.
Písz.

azigazivideki 2012.05.07. 10:00:49

nem az a gáz, ahogy Puzsér kifejt egy gondolatot a saját logikája szerint, hiszen azzal egyet lehet érteni. akár. mondjuk, a stílus maga az ember...

a gáz az, hogy az ítész úr keveri a szezont a fazonnal: egy produkció helyett, magát a tartalmat bírálja és minősíti, de a legnagyobb gáz, hogy mindezt jól kitapinthatóan a saját fényezése, médiában való öncélú előmenetele miatt teszi.
minden kritikája egyben egy saját műsorszáma is.

elég ostoba hozzáállás, de kétségtelenül hatékony.
ostoba embereknek szánt ostoba médiában ostoba viselkedéssel kell előrehaladni.

axióma. ortodox. gáz.

szerintem.

insert random 2012.05.07. 10:42:18

@azigazivideki: Biztos nagyon szépen elő lehet adni a Horst-Wessel indulót is (nem félreérteni, nem a Kodály-verbunkoshoz hasonlítom, csak egy szélsőséges példa a tartalom fontosságáról), mégis nehezen tekint el az ember a jelentésétől, főleg, ha az eredeti üzenetet teljesen félremagyarázó módon van előadva.

Behajtó70 2012.05.07. 10:43:30

Te egy beteg f@sz vagy, tele komplexusokkal.

Hogy Kodály mit akart mondani, az tök lényegtelen, mert a versenyző a hangjáról, előadásáról akart számot adni, a zsűrinek véleményt mondani erről kell, nem a zeneszerző indokairól!

Lassan érdemes lenne megtalálnod magad, mert ez az "útkeresés" egy kicsit már kezd fárasztó lenni. Egy gyenge, szélsőséges performansz vagy, ahogy az lenne egy film pl a régi OPNI életéről is. Nem is lennlé való máshová.

És nem a sítlusod miatt, hanem a véleményed miatt. Mert megköpködni a fentieket, de dicsőíteni azt a balfék reppert és azt a semmilyen együttest...csakis hatásvadász elmeháborodott tesz ilyesmit!

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.05.07. 10:49:27

Többnyire nem azzal van a baj amit ez ez ember mond (bár felvetődik a kérdés, ha igényes mért vállal celebrita szerepet egy olyan futottak még showban, ahol egy vállalható produkció sincs..), hanem egyrészt a hatalmas arc, másrészt nem látom az úr részéről azt a bármilyen produkciót, szellemi vagy művészeti produktumot (szektás kúttévén műsort vezetni nem az) ami alapul szolgálna. Ráadásul ez esetben még igaza se volt. Ezen a jóember leverni a széljobb bűneit egyszerű "szélbalos", hovatovább "libernáci" paranoia!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.07. 10:52:11

Talán éppen az a gond, hogy nincs rendes katonaság...

Ennek aztán egymással párhuzamosan, egymást erősítve két következménye van:
- A vágy egy nemlétező, idealizált katonaság iránt, illetve
- A paranoiás rettegés egy szintén nem reális démonizált seregtől.

(A Magyar Gárda, és az arra adott reakciók egyébként remekül bemutatják mind a kettőt.)

Másrészről: túlkomplikálod.

rockjano 2012.05.07. 10:52:20

" ebben az országban hat évvel ezelőtt szemeket lőttek ki, embereket vertek félholtra brutális rendőrhordák, mindezt baloldali állampolgárok tapsa vagy cinkos hallgatása mellett, akik úgy gondolták, hogy így helyes megvédeni a közrendet" (taps azért nem volt és én emlékszem rendőrökre tízkilós utcaköveket dobálókra is, persze ez nem ment fel senkit)

Ez igaz de azért azt se feledjük el hogy más honfitársaink meg roma honfitársainkat lőtték le mint a kutyát a gyerekükkel a kezükben csak azért mert romának születtek. Borzasztó mindekettő de ehez a botrányhoz semmi nem ér fel...

tééényleg? 2012.05.07. 11:00:30

Gyenge logika. Ilyen alapon a gyerekmesék és népdalok nagy része mehet a süllyesztőbe. Ennek a számnak semmi köze a tartalmához, még ha ez így furcsán hangzik is. Ez egy népszerű, nemzeti hangvételű és hangzású, mindenki által ismert és szeretett dal. Pont. Semmi köze ahhoz amit itt fentebb leírsz. Se a háborúhoz, sem a katona romantikához. Amit leírsz, az badarság, rossz helyen, rossz időben elpuffogtatott liberális, anti-hadsereg maszlag.
Ez egy olyan dal, amit kevesen tudnak szépen és jól elénekelni, mégis szinte mindenki szereti meghallgatni. Ennyi és nem több. Nem jobbos, főleg nem szélsőjobbos, egyszerűen csak egy magyar dal (még, ha a verbunkos nem is magyar találmány).
Nagy ostobaság volt ilyen alapon támadni az előadót.

Yumurdzsak 2012.05.07. 11:05:04

@Pável: puzsér mindig túl komolyan veszi magát. de ezért szórakoztató! ezért érdemes nézni a műsort.

Don Tibo 2012.05.07. 11:06:43

Na emberek talán erre mondják talán a témához illően a NYÚL viszi a puskát! Probléma 1: Susan Boyle óta kedves sms-vadász szereplő az AMATŐR OPERAÉNEKES.Ezzel nincs is baj ha van hangja,de a futtatásával igen.Az első élő adásban az ember és tanácsadói nagyot húztak a Bánk Bánnal,talán olyan magasra téve a lécet,melyet soha nem fog megugrani újra.Ezt bizonyította a második adás buktája.Ekkor jött a nagy ötlet,vissza a magyar klasszikusokhoz!DE ÍÍÍÍGY!?És jön a probléma 2:Sajnos oktatási reformjaink tömkelege ellenére nem tanítják,nem értetik a magyar zenetörténetet,így zenei nagyjaink művészetét jobban értik és értékelik külföldön mint nálunk.A hazai hozzáértést és megbecsülést Kovács Ákos KOSSUTH-DÍJA??????????????????????????fémjelzi.Probléma 3:Az egészet nem értő csaholó kutyák nemzeti felhangban vonyító ugatása.MADE IN HUNGARY 2012.Bocsáss meg nekik Uram nem tudják mit beszélnek

bruhahahahihihi 2012.05.07. 11:07:54

Dakota lovas katonának,
de jól megyen dolga,
Egyik birtokról a másik
nemzeti föld korrupcióba,
csak erre van gondja,.
Hej élet Fidesz élet,
ennél szebb sem lehet,
Segget nyalni és bólogatni,
csak így szép az élet.
Nemzeti szarban turkálni,
harácsolni és csak lopni,
ás a százalékot leadni,
barát, sógor koma ,
és fidesz katona,
ilyen a Dakota lova:)))

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.05.07. 11:13:31

@Yumurdzsak: de mikor átmegy tálibba, már nem szórakoztató, hanem fárasztó.
Amúgy meg az rtl kurva anyját a minőségért, úgy általában.

Circus 2012.05.07. 11:14:17

Róbert, arról mi a véleményed (ha szabad tegeződnünk és hamár a tűz közelében vagy, szólhatnál pár szót erről is valakinek), amikor a jó hangú és eredeti ÉNEKES-t az ilyen műsorokban elkezdik, úgymond, "megcsinálni", azonnal rommá téve az eredetiséget?
Vagy amikor a rockerrel elénekeltetnek egy popballadát, majd közlik vele, hogy hinnyeezbeszarvótszevasz?

Tudom, tudom, só és dösómasztgóon.
Csak akkor ne akarjanak tehetségkutatónak álcázódni.

2012.05.07. 11:15:04

@rockjano: és senki nem tudja hitelt érdemlően bizonyítíni, hogy a szerencsétlen és valóban ártatlan romákat nem uszító céllal, manipulatív, titkoszolgálati támogatás mellett tették áldozattá, tegyük hozzá...

Attila64 · www.sagaontour.ca 2012.05.07. 11:15:55

"ebben az országban hat évvel ezelőtt szemeket lőttek ki, embereket vertek félholtra brutális rendőrhordák, mindezt baloldali állampolgárok tapsa vagy cinkos hallgatása mellett,"

Ajaj, Puzsér úr, leszel te még náczi is, ha így folytatod!

Circus 2012.05.07. 11:16:22

@tééényleg?: "gyerekmesék és népdalok nagy része mehet a süllyesztőbe"
Csak lazán tartozik a témához, de pár hónapja volt erről szó egy reggeli rádióműsorban is, hogy ahhoz képest, mennyire gyerekdalok, folyik belőlük az erőszak és a horror...

Circus 2012.05.07. 11:17:38

@Humperdickk: ő is, meg, hogy hozzászóltál, mostmár Te is része vagytok a sónak :)
(meg én is, persze)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2012.05.07. 11:18:09

Sokat gondolkoztam, hogy az egyetlen világszinten jegyzett bölcsészünk, Lukács György hogyan jutott el oda, hogy a Tanácsköztársaság idején embereket végeztetett ki, és most azt hiszem, lehet, hogy korábban benne volt egy dualista Csillag Születik zsűrijében, és egész nap a parasztok sms-eit és fórumhozzászólásait kellett olvasnia, hogy "na mi van, te esztéta", meg "ki az a lukács?".

rockjano 2012.05.07. 11:18:30

@SzedlmajerLaszlo: Igen, de az ellenkezőjét sem tudjuk bizonyítani és soha nem is fogjuk.

És a kérdés akkor még hogy kinek a titkosszolgálata ugye mert a mostani kormánypártnak már ellenzékben is volt az ugye??? (UD Zrt.)

Egyébként nem kell túlkomplikálni az emberi hülyeség és primitivitás titkosszolgálat nélkül is működik :-)

2012.05.07. 11:20:55

@rockjano: az igazság középtájt lesz, néhány örültre rászerveztek ügyesen. hogy kik azt tényleg nem tudjuk, globále szeretném_nem_megismerni a titkosszolgálat világát, max a kedvenc besztszellereimből

Pszt! 2012.05.07. 11:21:44

"ebben az országban hat évvel ezelőtt szemeket lőttek ki, embereket vertek félholtra brutális rendőrhordák, mindezt baloldali állampolgárok tapsa vagy cinkos hallgatása mellett"

Azért mert ezerszer elismétlitek, nem lesz igazság a hazugságból!

rockjano 2012.05.07. 11:23:03

@SzedlmajerLaszlo: Lehet nem tudom.. de szerintem mindig a legegyszerűbb megoldás a nyerő...

rockjano 2012.05.07. 11:25:22

@Pszt!: Van ebben igazság DE nem szándékosan lőtték ki a szemeket és kettő volt (persze az is több a soknál) a rendőrhordák meg érzelemkeltő rossz szöveg, sokkal inkább beijedt képzetlen felkészületlen rendőrökről beszélnék kétségtelenül rossz vezetéssel, és a megfelelő lemondások sem követték a dolgot ez igaz.

Viszont gazdaságilag az egy arany kor volt a maihoz képest... Sajnos...

Laetus 2012.05.07. 11:27:12

Az a baj, tisztelt Puzsér úr, hogy olyan vagy, mint egy kiskamasz: mindenről tudod a tutit és a frankót, tetejébe pedig gyermeteg műfajokat (lásd azt a rappelő balfácánt és az útkereső gimnazistákat) istenítesz.
A rap mint korunk költészet? Muhaha ...
Valahogy nem jó az arányérzéked.
Nem baj, hiszen én is ilyen voltam, igaz 16 évesen ...
De szép is volt!

Szamiz67 2012.05.07. 11:31:44

Mészáros János jó arc, tetszik, ahogy énekel, viszont a szombati produkcióban a zsűri is benne van, mert az előző heti igényes (egyházi?)dalát lehúzták és a populáris magyar dalok felé nyomták őt. Mészárosnak, szerkesztőknek pedig sikerült megtalálni egy sekély mondanivalójú és végtelenül egyszerű harmóniájú dalocskát, ami így kiemelve az eredeti kontextusából bántóan gyenge. Hagyni kellene Mészárost, hogy a saját (szerintem jó) ízlése alapján válasszon dalokat és ne akarjon érzelmes, populáris lenni, mert az bukó. Hajós András (mi a túró ez liberó megmondóember skatulyázás?!) , mint ahogy a többiek is (Puzséron kívül), talán saját felelősségét is érezve, megpróbált udvarias lenni (mondjuk hajós 9 pontját semennyire se értettem, ezt a dalt max. 5-6 pontra lehet elénekelni), Puzsér meg nem. Egyetértek Puzsér Róbert nagyon túlspirázta ezt a témát.
Ja, az Immigrants nagyon jó volt, botrány, hogy kiestek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.05.07. 11:34:44

Az előadó felel a tartalomért, uraim! Hát mégis, kin kellett volna számon kérnie ezt a nótát? A Lilun?

Fura, ha valaki az ízléses produkcióért áll ki.
Fura, ha ezt szenvedélyesen teszi.
Számomra mégis az a furcsább, ha nem.

tundrazuzmo (törölt) 2012.05.07. 11:46:14

A jó lovas katonákról olyan kifejezések jutnak eszembe, mint futurisztikus, sci-fi, androgün. Főleg ha férfi katona női lovon ül.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.05.07. 11:46:35

Nem kenyerem az ömlengés, de lassan tisztelni kezdem Puzsér urat, hogy képes ennyire nyíltan szembemenni a "kötelező" közhelyekkel. (Ezzel párhuzamosan veszem észre, Hajós András mennyire betegesen keresi a legbutább nézői réteg kegyét.)

Ilyen dallal kiállni egy 2012-es tehetségkutatón egyszerűen röhej. Ennél csak az nagyobb röhej, hogy a zsűri nem röhögi körbe, a közönség pedig nem űzi el a vérbe ezt a magyarosch bohócot.
Az, hogy a fél országnak ez kulturális élmény (akárcsak úgy, hogy annak idején énekelte az iskolában ezt a dalt), viszont éppenséggel siralmas és fájdalmas. De persze Puzsér a rossz...

Amúgy Mészáros létét eleve nem értem, ahogy az "amatőr operaénekes" kifejezés is értelmezhetetlen számomra.
Nem értem, miért baj, ha valaki fel meri emelni a szavát a giccs és a butaság ellen.
Puzsér pacifista kirohanása volt jóformán az egyetlen szórakoztató momentum az egész műsorban. Annak volt értelme, az összes többinek meg alig.

Gekko 2012.05.07. 11:50:57

@rockjano: Ja, beijedtek úgy 6-an mondjuk a Révész Máriusztól (aki ránézésre is egy ijesztő, kemény csávó), földre vitték, és ijedtükben jól agyonverték.

Hiába, no, sötétedés után ijesztőek a pesti utcák. Főleg ha felfegyverzett csapatban, beazonosíthatatlanul tombolhatunk, mintegy előre felmentést kapva minden tettünk alól.

Egy tény, a frusztrációjukat kiélhették a srácok. Ugyan, fátylat rá, tekintsük ezt valami rendőrségi csapatépítő tréningnek...

Érdekes 2012.05.07. 11:53:57

@RAMBO: A tartalom..a tartalom, és ki írta a nótát te irdatlanul nagyeszű?a jani?rajta kell számon kérni?van fogalmad róla amúgy?Vagy csak böfögsz te is bele a zéterbe baromságokat.

Én megmondtam, kritikának lehet helye, de ez egy karaokííí műsor, nem pedig filozófia óra.A koreográfiát pedig nem János találta ki, feltehetően a dalt is "nyomásra" választotta, így puzsér "önzőzése" teljesen fölösleges és eltért a tárgytól...Ebben a kontextusban ez nem kritika, hanem bohóckodás.Fáradjon át Csernushoz, majd ott lehet nagyokat agyalni.

rockjano 2012.05.07. 11:54:41

@Gekko: Gondolom nem a te autódat gyújtották fel ugye?

Azt tudod hogy több rendőr sérült meg mint randarílozó? Biztos egymást ütötték... valaki felbérelhette őket ugye??

Azért mert a rendőrök nagyon rosszul jártak el az a csürhét még nem menti.

Mert az a söpredék aki ott volt az csürhe módon viselkedett...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.05.07. 12:03:39

@Reckl_Amál: Mészáros egy remek hangú amatőr, és gondolhatod, hogy nem egyedül ő tervezi meg, mit és pláne hogy ad elő. Mondjuk valóban szerencsétlen volt a száma, de eléggé másért, mint amit Puzsér belevizionált, talán még Mészáros előadásmódjánál is nevetségesebb módon. Amit írsz, az máskor igaz.

will 2012.05.07. 12:04:09

Mindenki a Puzséron van kiakadva, főleg akik nem ismerték, pedig szerintem ő hozza azt, amiért évek óta bírjuk. Nekem a meglepetés a Hajós. Egy ember, akit eddig egészen vicces, már-már megmondóemberi minőségű volt, hogy megy át szépen lassan agymosott médiamajomba, egyre több sértődéssel, meg nyavalygással. Pár év, és ő lesz Tivadar. Az az ő bajuk, hogy a 7-8-9 számokon kívül más táblát nem mernek használni. Ráadásul néha ő is patetikus, ami szánalmas.

czidor.d 2012.05.07. 12:09:10

Ez nagyon rendben van, szerintem ebből már Hajós is megérti.

SarahConnor 2012.05.07. 12:17:28

@Reckl_Amál: ez nagyon jó összefoglalása a Mészáros János-jelenségnek. Ha Puzsér is ezzel indokolt volna, megérteném, de továbbra is úgy gondolom, most túl messze vezetett a fejtegetése, és nem a megfelelő helyen, nem a megfelelő embernek varrta a dolgot a nyakába, ráadásul ezúttal tényleg nem a megfelelő stílusban.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.07. 12:19:23

Bújj bújj zöld ág kezdetű gyerekdal pedig konkrétan a baszásról szól.
Ezt egy kicsit túlgondolkodtad.

ezanicknevem 2012.05.07. 12:21:35

Puzsér Róbert: "A háború nem eszem-iszom, nem haverok, buli, Fanta. A háború vér, emberhalál, gyilkolás és szenvedés."
- Egyetértünk.

"ebben az országban hat évvel ezelőtt szemeket lőttek ki, embereket vertek félholtra brutális rendőrhordák, mindezt baloldali állampolgárok tapsa vagy cinkos hallgatása mellett, akik úgy gondolták, hogy így helyes megvédeni a közrendet. Válaszul kezdte el a széljobb megszervezni a félkatonai alakulatait"
- WTF?! :o
Relációanalízis:
okolás = nem igaz
következtetés = nem igaz.

Annyi igaz, hogy a baloldali polgárok helyeselték a rendőrök tetteit, a közrend védelme érdekében. És hogy ezek a tettek néha erőszakosak voltak, de összességében helyesek. A túlkapásokat nagyrészt provokálták a békés székházgyújtogatók. Meg azok, akik a többezres tüntetésüket a rendőrség kérése ellenére rászervezték egy kukaégetős dzsemborira. Még szegény Révész Máriusz is megsebesült. Mellesleg az egész 2006-os balhét valószínűleg megszervezték.

Részletezve:
"szemeket lőttek ki, embereket vertek félholtra brutális rendőrhordák"
- hogyne. Reggel bementek kávézni az őrsre a brutális rendőrök, hörpöltek a brutális kávéból (cukor és tej nélkül, csak brutálisan!), aztán áttekintették az aznapi feladatokat.
- Főnök, ma mit csinálunk? Aaaaarrggghh!!!
- Ma brutálisan leverjük a demokrácia barátainak tüntetését. A demokrácia barátainak leáldozott! Megízlelitek az emberi vért! Hrrrghhh!!!
- Jaj de jó jaj de jó! - hörögték brutálisan a közrendőrök. - Kilőhetünk szemeket is? Grr!
- Nem bánom srácok! De előbb igyátok meg a vodkáskávét, ahogyan brutális rendőrökhöz illik. És legyetek brutálisak! Este csatlakoznak a kommandósok. Gyurcsány 3/3-asai már egy hete ártatlan kisvállalkozók húsával etetik őket sötét gardróbba láncolva. Már nagyon brutálisak! Nem szeretném, ha lebőgnétek előttük!
- A Sötét Úrra esküszünk!
- Ne Orbánra esküdjetek, hanem brutális önmagatokra és a vérző Újholdra! Grrr!!!
- Esküszünk! Esküszünk! Aaaaearghhhrrgghhh! - ordították a brutális rendőrök. Ordibálásuk kihallatszott az őrszoba ablakán. Az utcán egy népviseletbe öltözött demokratikus kismama félénken megszaporázta lépteit, és sietve arrébb tolta demokratikus babakocsiját. De mielőtt keresztet vethetett volna, egy fekete komcsi kommandós Hummer brutálisan elgázolta! A kisbabának meg kilőtték a szemét! Minden ok nélkül. Az utca túloldalán egy baloldali értelmiségi cinkosan felkacagott, és meghúzta békés jobboldali tüntetők vérével töltött flaskáját. Ezek ilyenek!!!

"Válaszul kezdte el a széljobb megszervezni a félkatonai alakulatait"
- Akkor nem azért, hogy erőt demonstráljon, és ezzel híveket szerezzen olyan Pestről leszart kis falvakban, ahol a pesti rosszul értelmezett politikai korrektségnek hála annyit loptak és öltek, hogy az már a fővárosban is feltűnt (persze nem mindenkinek). Egyébként be is jött a szélsőjobbnak, az említett falvakból sok szavazatot kaptak.

Kedves barátaim, tüntethettek a Jobbik ellen napestig, nyomathattok rasszizmusellenes reklámokat meg általában azt csináltok amit akartok. Amíg a cigányságtól sújtott vidék Augiász istállóját ki nem pucolja valaki, addig a szélsőjobbnak stabil bázisa lesz. Mert a vidéken nem segítenek az álliberális tüntetések és az antirassz hirdetések. Én örülnék a legjobban, ha ez elég lenne, de nem az.

termesz 2012.05.07. 12:22:32

@Pável: amatőr???? Simándy-díjas énekes. Azt pedig nem amatőrök kapják.

A dalválasztásért, azért a giccs- és sztereotípiahalmazért amit Mészáros előadott szombaton, pedig valakinek felelnie kell.:)

rockjano 2012.05.07. 12:24:09

@will: A Hajós tökéletesen játsza a szerepét és igaza van abban hogy a Puzsér kicsit túl sokat vár... A Puzsér is jól játsza amit csinál hiteles benne.. néha talán túljátsza.

termesz 2012.05.07. 12:24:25

@ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: a dugással szerintem nincs baj. azért a militari vagy a szexi fehérnemű ellen tiltakozni, az nem uaz a kávéház.

Szamiz67 2012.05.07. 12:36:56

Kiegészítő információnak, ha jól tudom az MTV székháznál 300 rendőr sérült meg súlyosabban, többnyire a bokájukat ért ütés miatt.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.05.07. 12:37:12

Van még olyan agyatlan barom, aki elhiszi azt, amit a TV-ben lát??? Tragédia.

2012.05.07. 12:40:58

1) A csürhe helyett akkor valamiért mégis a civileket tángálta a zsernyák, ez sokaknak, látom, még mindig nem baj ... Ezt már sokszor taglaltam, nem állok neki újra, csak azt mondom, hogy direktben elkövetett disznóság volt az ellenzéket verni, miközben nem az zúzott várost, hanem a kormány felbérelt provói.

2) A verbunk és a toborzó célja a katonaélet népszerűsítése volt. Ez a nóta pedig szerintem egyáltalán nem paródia. Az már igaz, hogy a kor embere nem a CNN durva képsoraiból tájékozódott a harcterek világáról, hanem a vásári mézeskalács huszárokból.

De különben nem volt annyira gyenge gyomrú. Mindenki jól tudta, valójában mivel jár egy háború, hiszen az agresszió amúgy is hétköznapi dolog volt.

A mulatással egybekötött toborzás egy fokkal jobb volt, mint a korábbi, katonafogdosásnak is nevezett embervadászat, de egy fokkal rosszabb is, mint pl. a 48-as szabadságharc seregébe állók lelkes önkéntessége ...

A kor hímnemű parasztgyermeke amúgy kb. 3 dolgot tehetett: 1) ő is földet túr, mint az apja 2) mesterséget tanul, és szakmába áll egy céhben 3) valami kisebb kolostori-alsópapi hivatást céloz, ha elég agyas hozzá.

Vagy egy időre beáll katonának, addig se kell se dolgozni, se tanulni, ellenben felnéznek rá, főleg a leányok, és még világot is lát. Ad absurdum, hős dalia lehet belőle, ahogy a mesékben is áll ... Aki nem volt katona, azt a leányok, ill. a leányok szülei nem is tartották férfinak, így "szeretőhöz", majd feleséghez nemigen juthatott.

A katonáskodás 5-10 évig is eltartott, közben volt ellátmány, illetmény, és háborúban néha még a hadizsákmányból is leesett valami. Abból pedig küldhetett haza, a családnak. És bizonyos rangokig is vihette, ami plusz jövedelem, hatalom, és respekt. Ha túlélte, már sokat kibírt.

Ez ugyanúgy része volt tehát százezrek életének. Enélkül lehet, hogy szebb lett volna a világ, de mindenki tudja, hogy fajunk létezése és "fejlődése" elképzelhetetlen a fegyveres konfliktusok nélkül. A széplelkek se nyavalyogtak még akkor ez ügyben ...

Aki ma, minden kényszer nélkül elmegy katonának, ki mit gondol, mégis, miért teszi? És vajon miért csinálják végig, mégpedig úgy, hogy közben és utána az ellenségen kívül senki se köpi le, vagy sajnálgatja őket ...

(Egyelőre ennyi, valakinek dolgoznia is kell ... :))

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.05.07. 12:55:53

@Érdekes: ez nem egy karaokí műsor. Puzsér pont a saját szövegeket, az egyediséget várja el az előadóktól. És igaza van.

Másrészt: aki dalt választ, az tanuságot tesz ízlésről-ízléstelenségről. Szerintem a hegedű-gitáros erdélyi páros hangzásvilága zseniális, de ízléstelenül választottak dalt. Ők is ezért szívták meg, sajnos jogosan, ha ízlésesebbek, akár nyerhettek is volna.

Ez a toborzó meg egy rakás szar volt. Sajnálom: ez van.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.07. 13:01:52

"az országban hat évvel ezelőtt szemeket lőttek ki, embereket vertek félholtra brutális rendőrhordák, mindezt baloldali állampolgárok tapsa vagy cinkos hallgatása mellett, akik úgy gondolták, hogy így helyes megvédeni a közrendet. Válaszul kezdte el a széljobb megszervezni a félkatonai alakulatait"

többes csúsztatás.

a közrend ellen erőszakkal, parancsra fellépőkről meg már megint nincs egy árva szó sem.

miért nem lep meg...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.07. 13:03:46

@ekszvájzed: "disznóság volt az ellenzéket verni, miközben nem az zúzott várost, hanem a kormány felbérelt provói."

a "provokátorokat" Orbán bérelte fel. pont.

Golgotai 2012.05.07. 13:06:38

Ez még egy egész intelligens és összeszedett vélemény, el kell ismerni.

kanálwarrior 2012.05.07. 13:07:46

@tééényleg?: "Gyenge logika. Ilyen alapon a gyerekmesék és népdalok nagy része mehet a süllyesztőbe."

Pontosan. És minél előbb, annál jobb.

windex 2012.05.07. 13:10:13

@Behajtó70: nem lehetsz ilyen egyszerű :-) hogyne számítana, mire gondolt kodály, vazze, ő a szerző. és aki vmit "szerez", azért teszi, mert gondol is vmit. aki pedig az eredeti gondolatot félresöpörve ad elő, az bármilyen virtuóz, fabatkát sem ér, ti nem azért adunk elő vmit, hogy minket fényezzenek - vö hiúság, öntömjénezés - hanem hogy a művek gondolati és/vagy érzelmi tartalmát közvetítsük, ugye. és nem te vagy az első, aki ezt az alapelvet tagadja, és persze csinál hülyét magából. végül egy sarkos példa: ha jakab kiáll a színpadra és a mein kampfot adja elő csodásan, hányan mondják azt csettintve, hogy kutyafáját, de nagyszerű volt? mert ugye a virtuóz előadásnál nem számít a tartalom :-) (ami így persze már merően öncélú és felületes dolog, aki meg erre gerjed - ti a virtuóz előadásra - az is felületes. én ezzel nem verném a mellem, felületesnek lenni ma még ciki, csak szólok

superunknown 2012.05.07. 13:10:35

puzsér a függetlenséget néha úgy értelmezi, hogy mindkét irányba demagóg, a magyar gárdát, meg a szemkilövetést idekeverni szerintem faszság. az ítélete ettől még szórakoztató volt - miért ne lehetne számon kérni az előadón a témaválasztást? a hitelesség a legfontosabb előadói tulajdonság, egy ilyen hamis, giccses póz ezt kapásból kinyírja. ugyanakkor ezt nem sikerült érthetően elmagyarázni, netalán tisztázni előre, így világos, hogy miért háborognak az emberek, amiért "nem a produkciót díjazza". egyébként aki azzal jön, hogy puzsér túl komolyan veszi, az maga is túl komolyan veszi. könyörgöm, ez csak egy suttyó tehetségkutató, miért baj, ha elhangzik benne pár érdekes, vitaindító gondolat?
puzsér mindenkori kritikája még mindig tisztességesebb az előadók és a nézők felé, mint a többieké, akik néha hozzá sem tudnak szagolni az adott performanszhoz, csak valamit mekegnek arról, hogy "hát ezt most nem szerettem annyira", vagy "teljesen elbűvöltetek", aztán sanyi. ezt nagyon unalmas nézni.

mind közül a legrosszabb hajós. már konkrétan azért nézek bele a műsorba, hogy hátha behúz egyet puzsérnak. iszonyatos, amit a reputációjával művel itt, gyakorlatilag az igénytelenséget védelmezi. értem, hogy irritálja őt puzsér (igazából kit nem?), de emiatt sajnos sikerült állást foglalnia a gagyi mellett. nem azért, mert vitatkozik, hanem mert próbálja befogni puzsér száját.

kanálwarrior 2012.05.07. 13:10:37

@Attila64: Már az. Meg gonosz homofób is. Ezért érdemes odafigyelni rá. Ha valakit mindkét politikai oldal megbélyegzett, akkor az az ember tud valamit.

sárkányfő 2012.05.07. 13:11:34

"ebben az országban hat évvel ezelőtt szemeket lőttek ki, embereket vertek félholtra brutális rendőrhordák, mindezt baloldali állampolgárok tapsa vagy cinkos hallgatása mellett, akik úgy gondolták, hogy így helyes megvédeni a közrendet"

Tudod Puzsér, ebben az országban hat évvel ezelőtt élő embereke gyújtották rá az épületet, rendőröket vertek lécekkel és dobáltak életveszélyesen kockakövekkel brutális hordák, mindezt jobboldali állampolgárok tapsa vagy cinkos hallgatása mellett, akik úgy gondolták, hogy így helyes politizálni.

És ez volt előbb.
Ezt elhazudni épp olyan hazugság, mint a háborús romantika.

Amúgy fura fiú vagy te, 80%-ban kurva jó dolgokat mondasz, 20%-ban szarokat, de mindet elképesztő isten-komplexusos egóval, és akkora beleéléssel, hogy egy átlagember már rég belehalt volna az infarktusba. azon miért kell pl. szirénázni hogy 50 éve egy hülyegyerek gőzgombócot etetett a jeges Dunán? Ilyen baromságok naponta vannak, nem kell őrjöngeni.

2012.05.07. 13:11:49

puzsér látja ugy ezeket, ahogy a népnek kéne. ehelyett élljenek a tátikázó kareokis "sztárok"

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.05.07. 13:13:21

rendőrségi rádió 23-án: "tegyétek be, hogy a Kecskeméti utcai rendőrörsöt a tüntetők megtámadták, a BRFK küld oda erőt, és azt kezeli."

A másik rendőr azt kéri számon egy előállítotton, hogy már két rendőr meghalt.

Szépen felhergelik őket, aztán szabad kéz, üss, akit jólesik. A gyökerek meg még azóta is azt magyarázzák, hogy ez így helyes, nem lehet különbséget tenni egy natúr nyugger fidesznyik és egy csuklyás kődobáló között. Pedig nem nehéz, a második úgy néz ki, mint azok, akik az elsőt verték agyon.

Dr_utcai_arcos 2012.05.07. 13:13:32

@will: náci leszek, igen a patetikus valóban szánalmasat jelent,szó szerint ;)."Ráadásul néha ő is patetikus, ami *azt jelenti* szánalmas. "
*beírás tőlem ;).

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.05.07. 13:14:29

@idelle: @Fenimore: @azigazivideki: @Laetus:
@És mindenki,
Ha a cikk elolvasása után sem vagytok képesek elfogadni az érvelést, miszerint ez keserűen gúnyos dal, és pont az ellenkezőjét állítja, akkor ajánlom figyelmetekbe Richly Zsolt: Háry János rajzfilmjét.
Amiben az esküvőről viszik el a császári toborzók a magyar legényeket, gyászban hagyva a lányokat és az egész falut.
www.youtube.com/watch?v=p4cGzWxCChc

(5:23-tól nézzétek)

Ez a jó lovas katonás dal ki van ragadva a kontextusból, csakúgy, ahogyan a kommentelők idézgetnek egymástól és próbálják cáfolni Puzsért. Csak így tűnik katonás-romantikának, ha eltüntetjük a darab elejét és végét. Aki ismeri a Kodály művet nem használná katona indulónak. 1926-ban Kodály mást akart mondani. Ferde tükröt tartott a magyarok elé.
@azigazivideki: @Laetus:

windex 2012.05.07. 13:17:39

@tundrazuzmo: inkább nő üljön férfi lovon, ha kérhetném :-)

kanálwarrior 2012.05.07. 13:18:08

@Dr_utcai_arcos: Nem, ez egy fordítási hiba. Az angol "pathetic" "szánalmas"-t jelent, de ennek a helyes magyar fordítása nem a patetikus. Az ugyanis ezt jelenti: www.kislexikon.hu/patetikus.html

Dallas (a kitiltott) 2012.05.07. 13:18:28

Robi, büszke vagyok rád, nagyon jól zsűrizel. Így tovább. gyakorlatilag miattad nézhető ez a fos. Üdv.

Balt 2012.05.07. 13:22:31

@azigazivideki: Tökéletesen egyetértek, noha a széria egyetlen adását nem láttam (az inkriminált "militáns műdalt" sem, lol), csak a sajtóbeli lecsapódását immitt-amott. (Egyszerűen herótom van már ettől a hatodszorra felmelegített töltött káposztából, noha elismerem, ezek talán a bulvárműsorok társadalmi szempontból "értékesebb", vagy inkább értékelhetőbb darabjai, amit az évtizedes szappanopera-sorozatokkal azért bőven alul lehet múlni. Hogy valaki a hatodik ilyen "vonatra" fér fel, azt most ne minősítsük...)

Kotkodus 2012.05.07. 13:23:03

tisztelt puzsér úr!

nagyon unom a szemkilövős retorikát. ha már a béke nevében emel szót, jelezném, hogy autókat borogatni és felgyújtani, rendőröket verni, dobálni (akik a mi adónkból fenntartott közintézményeket védenek) nem éppen békés hozzáállás. rendőrök elleni erőszakra pedig minden esetben erőszak a válasz, még a nálunk sokkal civilizáltabb világban is (athén, párizs, london, stb.).

sajnos érvelése nagyon egyoldalú. akkor lenne hiteles, ha megjelenítené az erőszakot mindkét oldalon, de ezt ön nagyon egyoldalúan teszi. örülnék pl. ha elárulná, hogy mi lett volna a dolga a rádió épületét védő rendőröknek amikor elkezdték őket támadni?

abban egyetértünk, hogy a háború nem romantikus és nem kívánatos! azonban ehhez egy vitában részt vevő minden félnek önmérsékletet kell tanusítani. ön sajnos még a másikra mutogatás fázisnál tart és nem vállalja saját oldalának a felelősségét a kialakult helyzetben... ebből így nem lesz béke és ez többek között olyan emberek miatt van, mint ön...

nema46 2012.05.07. 13:23:20

Tisztelt Puzsér Úr ! Eddig azt hittem, hogy különcködésből nyomod ezeket a szövegeket. Rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. Egyszerűen sík hülye vagy. Aki egy Kodály dalra (pláne egy tehetségkutató műsorban) ilyen marhaságokat mond, azt szívesen elküldeném egy időutazásra (one way ticket). Mészárosnak szép hangja van, ezért is választották az ítészek be a műsorba. Hernádi Juci a múltkori adásban egész jól elmondta, hogy mi volt a problémája a Mária dallal. Ha itt is ehhez hasonló lett volna a bírálat (egyetértek, vagy sem) az elfogadható. Az összes többi csak magamutogatás.

SarahConnor 2012.05.07. 13:23:26

@(त्वष्टृ): Én abszolút elfogadom a dolgot, látom, értem, nincs ezzel probléma, csak szerintem ez nem elsősorban Mészáros Jánoson kell, hogy csattanjon, vagy nem így. Ennyi.

Nocomment 2012.05.07. 13:24:55

Érdekes kérdés, hogy a tartalom egy ilyen dalnál vajon mennyire fontos. Pláne egy ilyen tehetségkutató műsorban, ami inkább arról szól, hogy milyen módon képes előadni a dalt az énekes.
Maga a dal 2012-ben talán inkább gyerekkori emlékeket, mintsem véres háborút idéz bennünk. A tetszik/nem tetszik kérdés más lapra tartozik, Puzsérnál, mint zsűritagnál néha úgy érzem nincs ilyen határvonal. Az előadóművész és a dalszerző előadó nem ugyanaz az embet. Mészáros sosem fog Sex Pistols dalokat énekelni, tehát ezen túl kell lépnie egy zsűritagnak, vagy legalább nem Mészárost kéne felelőssé tenni azért, hogy az általa képviselt művészet npszerű.

sárkányfő 2012.05.07. 13:28:39

@Nocomment:

és másoknak is mondom: ha valaki egy dalt az eredeti értelméből kiforgatva, teljesen félreértelmezve ad elő, sőt, pont az ellenkezőjére fordítja annak értelmét, az bizony nagyobb hiba, mintha az elejétől a végéig dobhártyaszaggató hamissággal adná elő.
szóval Puzsér kritikája jogos. Ebben az esetben. Bár a stílus ahogy előadja a kritikáit, az maga is egy kirúgást érdemelne bármilyen vetélkedőn.

tjunior 2012.05.07. 13:30:39

klasszikus esete amikor valaki túlgondol egy dolgot, mélyen tisztelt zsűriceleb úr :)

Dr Gregory House 2012.05.07. 13:31:36

Kodály nem, primitív repper gyerek kib@szott nagy igen, androgün igen!

superunknown 2012.05.07. 13:34:45

@sárkányfő: a probléma, hogy nem ezt mondta el a zsűriben. ha azt mondta volna, hogy ez egy gunyoros dal, ezért tehát nem éppen így kellene tálalni, agyatlanul és hazug módon, akkor szép lett volna. ez azonban teljes mértékben kimaradt. így nem csoda, hogy félreértik.

kanálwarrior 2012.05.07. 13:37:44

@Dr Gregory House: Kodály is ott volt? Nem is tudtam. Én csak egy tehetséges énekest láttam aki -legnagyobb sajnálatomra- teljesen rosszul adta elő Kodály művét.

termesz 2012.05.07. 13:37:44

@Dr Gregory House: Kodály igen, hazudozás, giccs, az eredeti értelmétől való megfosztás: NEM!

És ez így helyes.

Balt 2012.05.07. 13:46:29

@ekszvájzed: :) Like

Azt nem tudom, hogy pl. a muszlimok hulláira vizelő "demokráciaexportőrök" mit hallgattak, de ugye Wagner is nagy "nácinak" van elkönyvelve (lásd: Apokalipszis, most! - muhaha), de hát ez már csak ilyen műfaj: körömollóval is lehet repülőgépet rabolni. :))

Styxx 2012.05.07. 13:48:17

@Pável:
Amikor Puzsér átmegy "talibánba" (LoL ez jó) akkor úgy tűnik nagyon jót tesz a kertévés mutatóknak. Megosztó személyiség, látod itt is milyen sokáig blogketreces, nyilván nem véletlenül, a számlálók nem szubjektívek.
Ilyen karakter még nem volt nálunk a mainstream médiában. Persze a Puzsér-lufi bármikor kipukkadhat, akár pár hét múlva lényegesen gyöngébb számokat is hozhat, de lehet, hogy még évekig lesz rá igény. És persze, hogy az lenne a legszebb kertévés halála, ha ő is szalámival a hóna alatt végezné.

@Csunderlik Peti: őt meg a népszínművek csinálták ki? Vajon Hágában ez enyhítő körülménynek számítana:-)

Balt 2012.05.07. 13:48:55

@idelle: Pont, hogy Mo.-n se volt. De mindegy is, meddő talajra hull...

okoshka 2012.05.07. 13:49:18

A skinhead szerintem nem egyenlő a nácival. A MCs pedig utóbbi.

Balt 2012.05.07. 13:49:38

@kanálwarrior: Sőt, a gyerekek is, az a legeslegjobb - gondolom. :)

Balt 2012.05.07. 13:53:29

@windex: Na b+, már ott tartunk, hogy az "Ajólovas..." Mein Kampf helyiértékű. :)))

hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1ci_k%C3%A1rtya

kanálwarrior 2012.05.07. 13:53:32

@ekszvájzed: "Ez ugyanúgy része volt tehát százezrek életének. Enélkül lehet, hogy szebb lett volna a világ, de mindenki tudja, hogy fajunk létezése és "fejlődése" elképzelhetetlen a fegyveres konfliktusok nélkül."

Nem, ezt csak te véled tudni.

kanálwarrior 2012.05.07. 13:55:18

@Balt: Ellenkezőleg. A gyerekekben van a jövő. Ezért kell őket megmentetni egy rég letűnt világ hazug és képmutató propagandájától.

asz0089 2012.05.07. 14:00:44

Pontosan így van, amit Robi ír!
Elég volt az önsorsrontó, önámító, háborúmániás országból. Abból, hogy ezt művészetnek hívják.
Robi éppen azt mondja el az ország embereinek, a legnézettebb csatorna, alighanem legnézettebb műsorában, hogy EZ NEM MENŐ. És ez pontosan így is van! Nem lehet ezzel a baromsággal tömni az emberek fejét már! Ne ez legyen a tuti! És az Immigrantset meg kiejtik!
Ha ez a Mészáros megnyeri, akkor a múltkori Csillag Születikekhez mértan, ez is egy kurva nagy szégyenfolt lesz!

Balt 2012.05.07. 14:00:54

@Nocomment: "Az előadóművész és a dalszerző előadó nem ugyanaz az embet. Mészáros sosem fog Sex Pistols dalokat énekelni, tehát ezen túl kell lépnie egy zsűritagnak"

Pedig az milyen pacifista!... :)))

Kotkodus 2012.05.07. 14:01:45

@ekszvájzed: "direktben elkövetett disznóság volt az ellenzéket verni, miközben nem az zúzott várost, hanem a kormány felbérelt provói"

fletó beállt volna goj motorosnak? :)))

érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy kinek a politikai tőkéjét szaporították a kiprovokált rendőri túlkapások...

lehet zseniális politikai manővernek tekinteni a provokációt és isteníteni az ötletgazdákat érte, de az egész erkölcsi felelősséget rákenni az egyik oldalra (amelyik minden tekintetben vesztese a helyzetnek) nem túl logikus következtetés...

persze a logika soha nem volt erőssége annak, aki hinni szeretett volna... további erős hitet kívánok, nagy szükséged lesz rá az elkövetkező 1-2 évben...

Balt 2012.05.07. 14:07:14

@kanálwarrior: :))) Ma írt irodalom érettségit. Mind a múltról szólt. Mea culpa, hogy nem énekelem neki gyerekkoromban, viszont csupa "progresszív és pacifista" indíttatásból nem vontam ki az óvodából (stb.), hogy igazi békeaktivistát faragjak belőle. Most még azt is bevallom, hogy vízipisztolya is volt. Botrány! :))

csillagszóró 2012.05.07. 14:12:02

Puzsér, igazad van, ez egy kontextusából kiragadott részlet, de mégsem adhatta elő az egész daljátékot a delikvens, nemdebáhh. Egyébként én az egész daljátékért nem vagyok oda, jobban tetszik a Cara sposa Vivalditól, de hát ilyen az élet, Mészáros bariton és nem alt, és háryjánost énekel, nem barokkot. Egyébként ő idegesít, rajtad jól szórakozom, de most ez itt nem egy makulátlan gondolatmenet.

kanálwarrior 2012.05.07. 14:17:20

@Balt: Bevallom ezt nem egészen értem mire írtad. Én annyit állítok hogy vannak olyan mesék/dalok amik olyan "értékeket" tanítanak a gyerekeknek amik a modern világban nem tolerálhatóak. Nem tudom te ismered pl. azt (magyar népmese, rajzfilm is készült belőle a híres "Magyar Népmesék" sorozat keretében) amiben a legkisebb királyfi legyilkol három sárkányt is, mindet a következő séma szerint: küzdenek, a sárkány látja hogy vesztésre áll, ezért alkut ajánl, odaígér valami kincset a srácnak ha az megkíméli az életét. A srác beleegyezik, de miután megkapta amit akart lefejezi a gyanútlan sárkányt. Hát ez mégis mi ?!:D És ő volna a hős a történetben.

Balt 2012.05.07. 14:17:27

@Styxx: :) Hopp, Pavel! Csak úgy eszembe jutott:
www.youtube.com/watch?v=44omsz-xBhQ
Ahogy sejtem, adekvát, de nemigen osztom ezt az álláspontot.

De azért jól odaböktél a rúd szalámival!... :))

Tiger Woods 2012.05.07. 14:19:46

sajnos nem mindig tudom nézni a műsort mert
a, szombat este van
b, egy időben a monty pythonnal
c, mióta kiesett a fele királyság, nem is érdekel
de aki felkérte puzsért a zsűribe, az nyilván tudta ez mivel jár, szóval én nem igazán értem ezeket a nagy kibukásokat minden egyes megnyilvánulása körül.

grammatika36 2012.05.07. 14:20:53

Ezt most tényleg felesleges volt túlfilozofálni. Tény, hogy ez a dal nem volt jó választás, de nem azért, mert romantizálta a háborút. Túl sok energiát fektettél abba, hogy a tartalmat kritizáld. Szerintem szegény Mészáros nem is értette, mi volt a problémád. Ráadásul nem tudom mennyiben önálló döntés a dalválasztás...Persze, elfogadom, hogy ilyen vagy, pont ezért a szenvedélyért szeretünk, meg azért, mert mindig kiállsz a véleményed igazáért. De ez most talán kicsit sok volt...

tetchy 2012.05.07. 14:22:32

Róbert egyetértek veled. Ez a történet analógiája a kecskeméti vadászrepülős napoknak, tényleg ujjongjak azon gépek láttán, amikkel a második világháborúban halomra lőtték egymást az emberek?
Te a tartalmat keresed a forma mögött, és ez ritka dolog a médiában, valamint sajnos eleve elvetélt kísérlet. Ez becsülendő törekvés, én már rég feladtam, nincs is itthon tévém.

Balt 2012.05.07. 14:22:40

@kanálwarrior: Passz, én Süsün nőttem fel. De azért benevezném egy vágóhídi látogatásra a sok szemforgató széplelket... :)

Persze egyetértek: a természet sokszínűsége már csak önös (emberi, ha úgy tetszik, "fajelméleti") érdekből is védendő; másképp fogalmazva: "virágozzék ezer virág!" Még akár a "militáns műdal" is. :))

pucros 2012.05.07. 14:24:53

Akár értelmi cenzust is kötnék olyan teszthez, ami ott húzná meg a határt, hogy képes-e a delikvens felismerni az iróniát.

Ez így kb. olyan, mint amikor a Karinthy-féle Szabolcska Mihály-paródián valaki kiakad, hogy hát hogy lehet olyat mondani, hogy "fulladjon meg Ady Endre".

Hajós meg persze nyilván ért mindent, csak ő már átállt a nézettségmérő oldalára, amióta az ő saját színvonalas műsorait halálra ítélte az ezerfejű cézár. Egészen furcsa őt látni, mennyire otthonosan méricskél a mainstream prügyi értékrend nevében.

Balt 2012.05.07. 14:25:21

@tetchy: No, akkor nézzünk egy igazi paci fista megnyilvánulást: :))
www.youtube.com/watch?v=8ubC6_XM5UI

pucros 2012.05.07. 14:27:52

A Csillag Születik nem énekverseny.

Teljesen jogos, ha valaki a full produkciót pontozza.

Abban pedig értékelhetők olyan szempontok is, amikre a célszerűen lebutított lakosság lehet hogy manapság éppen vak és süket, de ettől még fontosak.

windex 2012.05.07. 14:32:52

@Balt: na b+ - hogy idézzelek :-) - fals hivatkozás. először is, ha értelmezed, smit olvasol, akkor látod, hogy nem azonos helyiértékkel hoztam képbe a mein kampfot :-) hanem sarkított példa volt a tartalom és az előadásmód szétválasztására. ilyenformán a náci kártya hivatkozásnak sincs itt semmi keresnivalója. tipikus esete annak, mikor valaki egy szó láttán, reflex alapon, azt kiragadva szól vmi mellett, vagy azzal szemben. hogy értsd is, a hozzászóló azzal érvelt, nem fontos a szerző gondolata, a mű tartalma, csak az előadásmóddal kell foglalkozni. kérdésem volt erre, hogy ha a mein kampfot adja elő valaki, akkor is ugyaeez lenne az érvelés. de mondhattam volna vörös könyvet, zöld könyvet, pol pot idézetet, vagy bármit, ami emberellenes, vagy végletes, akkor se számítana a tartalom, csak a forma. így már világos?

windex 2012.05.07. 14:34:48

@grammatika36: az baj, hha nem érti. akkor annál inkább le kell pontozni, mert ha az előadó nem érti ezt a kiritikát, jobb ha cipőtalpat ragaszt, vagy targoncát vezet, vagy teheneket inszeminál

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.05.07. 14:35:49

@Kotkodus: Épp válaszolni akartam a posztra, de így már nem kell. +1

Éppen ezek miatt most nagyot esett a szememben Puzsér Róbert (Igen, tudom, hogy ez őt nem érdekli. Ez kölcsönös). Okos ember megnézi az érem mindkét oldalát. Ilyen egyoldalúan csak hithű pártkatonák nyilatkoznak. Pedig eddig ha néztem, akkor miatta néztem a műsort. Mondjuk nem értem az írásában a kettősséget illetve azt, hogy miért nem emlékezik meg a gyújtogató, tévé székházat kifosztó, rendőrökre támadó és a várost szétverő emberekről. És vajon mit gondol Orbánról, arról az emberről, aki az előzetes figyelmeztetések ellenére mégis az Astoria-hoz szervezte meg a maga buliját. Van-e szerinte erkölcsi (szándékosság esetén jogi) felelőssége?

windex 2012.05.07. 14:36:50

@Dr Gregory House: nem kodály nem, hanem mészáros nem, kodály igen. olvasás-értelmezés?

Melchi Zadok 2012.05.07. 14:41:25

puzsér!

nem kellene keverni a dolgokat, amelyek a te fejedben már születésed óta random "logika" szerint kerülnek nagy kavargásba.

a rendőrségnek 2006 kapcsán csak azt lehet felróni, hogy amikor a büdös tetves sepredék gyújtogatott, fosztogatott, erőszakoskodott, nem volt annyi vér a pucájukban, hogy keményebben, erélyesebben lépjenek fel.

mint ahogy ezt teszik olyan demokráciát hírből sem ismerő országokban, mint németország, franciaország, vagy az egyesült államok.

egy kérdés: vajon lejössz erről a 2006-os tripről valaha?

@post: jajj istenem, a csúnya hajós beszólt? kis sérelmed kiteregetése ebben a blogban önmagáért beszél baszod, neked segítségre van szükséged, ember...

vokalpatriota 2012.05.07. 14:41:34

Puzsér Robi!
Annakidején hallgattalak az EstFM-en vasárnaponként, és utáltam azt a fröcsögős és dühös vehemenciát, ahogy egy-egy filmen elverted a port.
De!
A mondandód tartalmában igazad volt.
Mint ahogy most is.
Mészáros László Elektől a hideg kiráz. Biztos nagyon kedves ember a hétköznapokban, de amit mutat, az 19.századi velőtrázó, konokul nyájas-nyálas, szépnek hazudott parasztromantika.
A hímzett falvédős hasonlat tökéletes volt.

Mint ahogy a Buli van nálunk magyarországon refrénű banda sekélyességére utaló másfél centi is.

És itt üt vissza az, amit a többi zsűritag művel.

Mert bár Hajóst és nagyon kedvelem mint EmilRulez frontembert, de vele együtt a többi zsűritag - akárcsak a Ki-Mit-Tud-ban a 70-es 80-as években - az ítéleteiben maszatol és hurráoptimistán csak a szépet és jót mondja, gondolván, hogy úgyis a közönség dönt, minek mondjun igazi kritikát.

És aztán így eshet ki az Immigrants, akik közül a frontembert a picsába kívántam többször, mert gyakorlatilag kurválkodni szokott a kamerának előadás közben, viszont a mostani előadásuk kifejezetten igényesre sikerült, látszott, hogy elmélyültek a zenében.

Tragikus, hogy az eddigi produkcióikhoz képest nagyságrenddel jobb számukkal estek ki, pedig Mészáros Eleknek már nagyon jár az utilapu.

Deres · http://textura.blog.hu 2012.05.07. 14:44:48

Én nem gondolom, hogy Kodály a feudalizmus társadalomkritikájának szánta volna a Háry Jánost.

Ezért Puzsér érvelése hibás.

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.05.07. 14:50:42

Robi!
Már a mesterlövész óta hallgatlak és csipázlak, sőt nagyon sok véleményedet, kritikádat osztom. A háborúval kapcsolatban is igazad van azonban ezt rosszkor rossz helyen ejtetted meg, egy tehetségkutató produkciójára reagálva. Valljuk be az előadó nem akart senkit semmire buzdítani, a koreográfiát sem ő álmodta. Mondd el a véleményedet a produkciójáról, arról amiért ő felel. És ha nagyon akarod fűzd hozzá az általánosságokról a véleményed. De a kettőt ne keverd.
By!

asz0089 2012.05.07. 14:51:20

Mészárosnak már a kisfilmjétől rosszul voltam. Szerintem a külhoniak nyomják a csávót. Ez a Csillag Születikben különösen jellemző.

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.05.07. 14:52:53

jaja, a lényeg meg kimaradt... szerintem a Hajós szimplán féltékeny h nem körülötte forog a műsor...
bírom az ő fejét is de amit most művel az nagyon gáz..

asz0089 2012.05.07. 14:55:07

Aztán persze annyira hülyék, hogy leosztályozták Plazmát is. Majd a végén meg féltették, hogy jajj mi lesz vele.
Puzsér neki az egyik legjobb osztályzatot adta. Önmagához mérten. Szóval nem pontozta le őt, hiába ő adta a legkevesebb pontot akkor is.
Ezek nem is ismernek a 7-es, 8-as, 9-es táblán kívül mást.

különvélemény2 2012.05.07. 14:59:23

Szerintem ez pont olyan giccsesen lett előadva, mint amilyen szándékkal annak idején meg lett írva.

Ha nem utálnám ezt a dalt, akár 10-es is lehetne.

Balt 2012.05.07. 15:07:50

@windex: OK, akkor nézzük "reflex alapon", hogy mi az "ami emberellenes, vagy végletes" ebben:

www.fsz.bme.hu/mtsz/dalok/dal0421.htm

grammatika36 2012.05.07. 15:09:09

@windex: Ebben teljesen igazad van! Én csak sajnáltam, ahogy ott állt értetlenül. Elég gáz, hogy nincs tisztában azzal, hogy mit énekel. A nagyobb baj az, hogy szerintem a többi zsűritag sem értette és még sokan a nézők közül sem. Pont ezért gondolom, hogy sok volt, mert ezen a színvonalon túl sok ez a filozófia.

Balt 2012.05.07. 15:11:44

(Nem annyira) off: Amennyire tudom - elvégre egy petíciójukat magam is aláírtam - a HEL (gyk.: Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája) voltaképpeni "himnusza" az inkriminált "militáns műdal", hisz explicit módon megfogalmazódik benne a
"csak az menjen katonának
aki ilyet szeee-reet".

:))

Kimondom az igazságot (törölt) 2012.05.07. 15:12:10

Robi: a legtöbbször egyetértek veled, de most nem. Aki elénekel egy katonanótát, az nem azért teszi, hogy a háborút dicsérje. Ezzel a gondolatmenettettel egy csomó dalt nem kéne elénekelni, mert kábítószerezést reklámoz.
Ez e produkció azért volt rossz, mert maga a műfaj avítt, régi, ósdi, giccses.
A fiatal srácok kiestek, a cigány prügyi duó meg továbbjutott, mert a libsi zsé kurva Hernádi Jucus el van ájulva, ha cigót lát a színpadon. Hogy ő miért van a zsüriben, ez a nonszensz, kérem.

kvadrillio 2012.05.07. 15:20:24

hmmm......kicsicsnyt megrekedtél a történelemben ! :)

Azóta mióta...már volt-van egy világgazdasági válság....súlyos következményeivel....KILAKOLTATÁSOKKAL, ÖNGYILKOSSÁGOKKAL...STB...STB....STB....
HOL VAN MÁR A FÉLSZEMŰ GUMILÖVEDÉKES....MOSTANÁBAN SZERTE A VILÁGON LEUGRÁLNAK A SEMMIBE.....ÖNKÉNT....A KILÁTÁSTALANSÁG, ELKESEREDETTSÉG OKÁN.....

....persze ezt te, Pozsár....hogy is érthetnéd.....:)

Az ős kaján 2012.05.07. 15:24:50

A zsűri mit pontoz? A szerző művét, amiről már rég elhangoztak a vélemények? Nem marasztalták el!!!

Vagy netán a előadó tehetségét?
Szerintem és talán mások szerint is ezt.

Csillag születik és nem zeneszerző!

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.05.07. 15:25:03

@Kimondom az igazságot:
Egy: Nem katonanótát énekel, hanem egy részt Kodály, Háry Jánosából.
Kettő: Nem avítt, ósdi giccses Kodály műve, hanem egy világhírű komolyzenei-darab. Japántól Mexikóig játszák a mai napig.
Három: Kodály Háry Jánosával és konkrétan a Jó lovas katonának dallal egy tragédiát próbált meg lefesteni, hogyan viszik el a fiatal férfiakat szeretteik közül a háborúba, hogyan mozdulnak ők lelkesen a parancsszóra. Kodály műve ma aktuálisabb, mint bármikor.
Négy: Éppen ezért a fellépő félreértelmezi Kodály művét és kontextusból kiragadva a már amúgy is militarizálódó magyar társadalom számára károsan, eleveníti meg a dalt.

Petibá 2012.05.07. 15:34:20

Puzsér egy zseni, de mint köztudott a zsenit az idiótától egy hajszál választja el, márpedig Puzsér egyensúlyérzéke legalábbis véges. Jelen esetben simán átzúgott azon a hajszálon a túloldalra, mint kezdő lovas a lóra vezényszó után a ló másik oldalán elhelyezkedő szarkupacba. Ugyanis a verbunk paraszt általi eléneklése egy olyan átverésről szól, amit leírt, ahol a surmó, süldőkorból épp csak kikecmergett parasztgyerekeket huszárok hülyítették be annyira, hogy a barom a végén fellelkesülten és seggrészegen énekelte teljes átéléssel az ehhez tökéletesen hasonló katonanótákat. Sajnos ide vezet, ha valaki olyasmiről alkot véleményt, amit nem ismer, azaz nem volt katona, mint Puzsér, így fingja sincs arról, mi folyik egy katonaságnak nevezett idiótaságban. Összegezve: igenis simán reális, hogy felheccelt hülye parasztok énekelték a valósághoz semmilyen kapcsolatban nem álló katonanótákat, mert többet akartak, mint földet túrni egy életen át, mint a szüleik. Naná, hogy átverték őket, mint Orbán Viktor és a Fidesz lassan tíz éven át az egész magyar társadalmat és fellelkesülten szavaztak rájuk 2,3 millióan, holott tudhatták, hogy egy hazug alak, ahogy azt be is bizonyította. Tehát behülyített emberek a társadalom minden szintjén léteznek, lásd a Gyurcsány Ferikéért ölni tudó nyuggereket.

Ami meg a militarizálódó korunkat illeti: stimmel, de ennek semmi köze ahhoz, hogy Puzsér ökörségekkel próbálja indokolni a hülye kirohanását és helytelen döntését.

Ettől függetlenül tehetséges fiú, csak ne lenne ennyire indulatos és ne venné ennyire komolyan magát. Egy kis önirónia és egy tízig működő számláló az agyában nem ártana.

Vu, de ja vu 2012.05.07. 15:35:19

Ha egyszer egy zsüritag azt találná mondani egy ilyen Mészáros-féle 'elfajzott' indulóra, hogy ő azért rossz, mert az a stílus, amit ő ott előad, max. a CSISZ ideje alatt vonz nézőket, egyébként pedig sz.rt sem ér, mert nem lehet 'megcsinálni', sosem lesz belőle se igazi celeb, se Fásy-mulatós sztár, hát arra a zsüritagra nyomnék egy lájkot.

Puzsér 'úr' azonban szintén kerüli a forró kását, ő sem mondja ki, hogy sajnos egy-egy sztár már alig futtatható fél évig, utána anonim senki lesz újra.

Viszont Puzsér 'úr' mégis szeretne a történelem egy kicsinyke festékpöttye lenni, hogy 1-2 év múlva is emlékezzenek rá. Sajnos olyan tehetsége nincsen, ami miatt ezt el tudná érni, ezért a könnyebb, de csaknem ugyanolyan hatékony utat választotta: megpróbál a médiatörténelem leggenyább embere lenni. Nem is sejti, hogy itt is nagy nevekkel kell megküzdeni, bár azért itt még mindig könnyebben terem babér, ebbe a csapatba nem kell annyit letenni, mint az 'elismert tehetségek pantheonjában'... akik ugyanis ott vannak, évtizedekig dolgoztak azért hogy oda kerüljenek, de 'főgenya' címet tényleg lehet 1-2 hónap alatt is szerezni, aztán már csak időnként pár karcsapás kell, hogy a celeb-dzsuvában felszínen maradjon:-(((

kanálwarrior 2012.05.07. 15:43:36

@Vu, de ja vu: "Puzsér 'úr' azonban szintén kerüli a forró kását, ő sem mondja ki, hogy sajnos egy-egy sztár már alig futtatható fél évig, utána anonim senki lesz újra."

Te a lényeget érted félre. Puzsér nem akar "sztárokat" futtatni, akkor se akarna ha létezne olyan dolog hogy "sztár". És az hogy a szemetet nem lehet sokáig futtatni véletlenül sem sajnálatos.

fénycsepp 2012.05.07. 15:55:01

vannak emberek, akik csak Puzsér miatt nézik a műsort, tehát az rtl klub elérte a célját:)

Vu, de ja vu 2012.05.07. 15:59:18

@kanálwarrior: Nem akar sztárokat futtatni???

Akkor mit pontoz??? Mit dícsér és mit kritizál???

Adjon egységesen 0 pontot és Ő lesz az egyedüli sztárja a sorozatnak...

Azt meg sosem bántam, hogy a szemetet nem lehet futtatni - bár ha tényleg nem lehetne, akkor nem léteznének napi-szenny lapok, 'csinált' sztárok kreált vagy valós műbalhéival.

Én próbálom megérteni Puzsér észjárását, de eddig sikertelenül:-( Hacsak nem az, amit mondtam: őmaga akar naggyá válni, ennek eszköze a viselkedése, retorikája, mindenfikázása...

Petibá 2012.05.07. 16:00:23

@(त्वष्टृ): tömegével vannak olyan katonanóták, amik olyan életérzést igyekeznek bemutatni, ahol a katonaélet vidám, férfias, csajozós, gazdagsággal kecsegtető, izgalmas. Természetesen semmi köze a valósághoz, szimpla hülyítés. Szeretném tudatosítani, hogy ez nem magyar specifikum, minden ország katonaságának toborzásánál egységesen kamura épül. Ettől még ezek a katonadalok, verbunkok, lelkesítő nóták beépültek a zenei életünkbe. Szeretném tudatosítani, hogy más zenei műfajok sem szűkölködnek egetverő hazugságok, baromságok, kamuk közlésével. Ami a fellépő előadását illeti: tökéletesen hozta azt a karaktert, amit leírtál, az átvert buta parasztot. Hol itt a gond? :)

eastern 2012.05.07. 16:20:32

Még csak a nevét sem hallottam eddig ennek a Puzsérnek, de kíváncsi lettem, hogy valóban akkora barom-e, mint ahogy ebből a posztból kitűnik. Gugliztam egy kicsit és megállapítottam, hogy tényleg nem mindennapi barom. Ha legközelebb meghallom a nevét, tudni fogom, hogy arra a posztra, cikkre, tv, vagy rádióműsorra én nem vagyok kíváncsi.
Megint tanultam valamit....

Vu, de ja vu 2012.05.07. 16:23:32

@kanálwarrior: Elolvastam. 'Nehéz' ember... vagyis őrkutya... de annak nem a legjobb.

Ha a kultúrmocsoktól, bulvártól akarná az emberiséget óvni, akkor nem egy verbunkost fikázna... a gettós reppert meg istenítené...

kanálwarrior 2012.05.07. 16:29:09

@Vu, de ja vu: Akár tetszik neked, akár nem a gettós repp -jó esetben- a valóságról szól, ezért van létjogosultsága. A verbunkosnak meg annyi köze van a valósághoz mint egy kampánydalnak. Mivelhogy az is.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.05.07. 16:38:05

A megasztár politizál ?
Dejó...
Puzsérkám adjál annak a rendőrterrornak.

Szegény Viktor meg a fülke népe vérbefagyva ült 8 évig a zárkájában.

Majdnem annyit szenvedett, mint Mandela...

Ianas 2012.05.07. 17:02:03

Pont láttam ezt a jelenetet. T. Puzsér úr majdnem agyvérzést kapott. :) Nekem tetszett a produkció. :) És nem romantikus dolog a háború. De attól, megnézek egy háborús filmet, vagy elolvasok egy regényt, nem mondhatnám, hogy szeretem a háborút. Eléggé hibás érvelés egy tehetségkutatón.

Vu, de ja vu 2012.05.07. 17:32:12

@kanálwarrior: a rap, mint valóság???

A verbunkosnak VOLT hagyománya, másképp ki ment volna 10-15 évre K&K katonának??? Legalább olyan hagyománya van, mint a hírhedt angol matróz-toborzásnak (pia, pacsi, ami után tetszik vagy nem, a kapitány dirigál-ítél-akaszt).

A rap-ról nem nyitnék vitát, messzebb áll tőlem, mint a klasszikusok és szerintem jobb esetben a "mire gondolt a költő" féle agyalásba fúlik... amire ha jól tudom, Arany János mondta, hogy "Gondolta a fene!"

A rapper is inkább a közönségigényt elégíti ki, mint saját gondolatvilágát közli, akkor ugyanis annak is benne kellene hogy legyen, hogy "minél jobban kajálják a dumám, annál több lóvé jön, én meg a lóvét még mindig jobban szeretem, mint a társadalom kritikát rímbe szedni"...

2012.05.07. 17:39:05

Nem olvastam el a kommenteket, nehogy megzavarjanak tudományosan:-))) A véleményem:
Puzsérnak nem minden szava, hanem minden szótagja, betűje HIBÁTLAN VOLT most szombat este. Ritka az ilyen. Mindenki elkezd taknyolni, hogy "manapság", meg értsd meg, meg hogy "ebben a vonulatban", stb... Mint egy ÁSZ jelentés, vagy inkább gyász jelentés. Hajós, akit eddig más megnyilvánulásai miatt kedveltem, egyre inkább egy vasorrú bábára hasonlít, aki eltévedt a mágneses viharban. Mindegy, hogy milyen a fagyi, csak nyaljunk. Ha látná magát. Hánytató szegény a két tyúkkal az oldalán: megbizsergettél, belém láttál, szeretlek, olyan mélyen belém hatoltál (P. Lia, asszem télleg valakinek ezt kéne tennie, kicsit vashiányosnak tűnik és frusztráltnak...).
Szóval, őszintén szólva én csak PUZSÉR RÓBERT (így nagybetűvel) és a kis világtehetség (csak rossz helyre született) Szirota Jennifer miatt nézem, hát a többiek elmennek (szó szerint..)
Puzsér bátran vállalja, hogy nem az ezüstpapírba csomagolt szar a szint, hanem ami mögött kőkemény munka van. Olyasmi, amit Te, én vagy akárki nem tudna megcsinálni így. Ezt a többi zsűritag ömlengéssel helyettesíti és ha rajtuk múlna, itt valóban annyi "csillag" lenne, mint égen a csillag. Pedig ugye, tudjuk, melyik csillag a mérvadó? A Vénus. Ezt csak úgy mazochizmusból írtam ide.
A múltkor megszóltam Puzsért a Negyela B. ügy miatt, és nem is volt igaza ott senkinek, csúnya ügy. Most azonban azt kell mondanom: HIBÁTLAN a logikája és nagyon, de nagyon művelt személyiség, és csodálom a visszafogottságát Hajós bunkóskodásával szemben. A pontozás már-már az ő párharcuk, na ha Te leszóltad, akkor 9-es, csak én legyek benne a TV-ben... De jó lenne, ha Hajós visszanézné sajátmagát, amint szánalmasan árkot ás a zsűriben. Nem intelligens dolog. Tartsa meg magának az ilyesfajta véleményét, neki nem az a dolga, hogy Puzsért égesse és korholja, meg eltanácsolja többmillió hasonszőrű "entellektüel" előtt, hanem, hogy a PRODUKCIÓRÓL mondja el a véleményét (el is mondja: féltettelek, belémhatoltál, most nagyon mélyre mentél nekem, jó volt hallani, ez igen, muhaha...) én is lehetnék akkor zsűritag...ezekkel a dumákkal. Hernádinak volt összesen egész este egy mondata, amikor beszólt félve Mészárosnak, hogy "kicsit megint hamis voltál,....de mindegy"... Sokmindenre világít ez a mondat. Böff.
Szóval: Puzsér szuper, kár érte:-)))))))))))))))

PS: Kipróbáltam a Puzsérizmust, és nagyon bejön:-))) Egy csomó embernek beszólongatok, genyóskodom, "elgondolkodtató kritikában részesítem" és műxik. Úgy látszik vágynak az igazságra. Megkapják.... És még nem vágtak orrba...
(eddig).

Gabe Walker 2012.05.07. 17:48:14

@Monte Christo cselédje: Még... kétféle ember van a világon, az egyik mindig igazat mond, a másiknak vannak barátai.

Nem csípem én sem Puzsért, de most igaza volt.

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2012.05.07. 17:56:41

Attól függetlenül, hogy a háború mindig is szar volt, a romantikus vonal szétválasztathatatlan tőle, ez a giccs örök tartozéka a véres valóságnak. Így a kritika annyiban mindenképpen jogos, hogy egy jó produkció megjeleníthette volna ezt az ellentmondást, ha már feltétlenül erre esett a választás.

Puzsér barokkosan szokott túlozni, ahogy minden jó kritikus, de érdemes odafigyelni rá... A kertévétől ritka és kockázatos húzás volt, hogy rászabadította erre a művilágra, egyenlőre azonban bejött nekik. A nagy kérdés számomra az, hogy végül Puzsért fogja-e a maga képére formálni az rtlklub, vagy fordítva, a tévé puzséresedik? Az utóbbi izgalmasabb lenne...

Mike Patton 2012.05.07. 18:32:26

Az a helyzet, hogy egyetértek. Végre valaki azt a sok sz*rt, amit bevisznek tehetségkutatókba legalább érdemük szerint kritizálja, és nem esnek a "kiscsillagok" abba a helyzetbe, hogy elhiszik, hogy belőlük lesz valaki...

A konkrét példához visszatérve: az úriember a múltkori adásban vállalt egy nagyot, és ez így van jól. Egy nívót hozott, amit nem tudott tökéletesen megoldani, de az tényleg produkció volt. Ez meg egy vállalhatlan sz*r.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.07. 18:34:20

@Balt: "Pont, hogy Mo.-n se volt."

a múlt héten én sem voltam Magyarországon, mégis befizettem a villanyszámlát.

persze a szolgáltatóval a szerződést nem a múlt héten kötöttem meg.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.07. 18:36:07

@(त्वष्टृ): "Ha a cikk elolvasása után sem vagytok képesek elfogadni az érvelést, miszerint ez keserűen gúnyos dal, és pont az ellenkezőjét állítja, akkor ajánlom figyelmetekbe Richly Zsolt: Háry János rajzfilmjét."

mondjuk én pont Puzsér műsorbeli tevékenységével nem foglalkoztam, de mindegy...

2012.05.07. 18:38:46

Kijafaszt érdekel puszedli, hogy mi a dal tartalma?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.07. 18:40:53

@Mike Patton: "Végre valaki azt a sok sz*rt, amit bevisznek tehetségkutatókba legalább érdemük szerint kritizálja"

csak egy nagyon picit vagy eltájolva, bár lényegi kérdésről van szó.

óhatatlan, hogy az ilyen műsorokba kevés kivételtől eltekintve a "szemét" kerül. vagy ha finomabban akarnék fogalmazni, azt mondanám, hogy a legjobb esetben is középszerű produkciók. ezt tudják azok az emberek is, akik elvállalják a zsürizést.
másrészt Puzsérra a "rosszfiú" szerepet osztották, amit ő egyre inkább túljátszik.

MissMarple2 2012.05.07. 18:44:42

" A Háry János egy abszurd, groteszk történet. "

akkor mi a bajod Robi?
János Elek, mint lovaskatona nem volt neked elég abszurd, groteszk?

jonatanxx 2012.05.07. 19:03:45

Tisztelt Puzsér!
Tied a két pont. (...tízből)
A posztodban pontosan benne van az ami a gond veled! Hogy lenézed a nézőt, az előadót, mindenkit. Úgy gondolod, hogy ha nem világosítod fel a zembereket' arról, hogy ezt a dalt nem kell komolyan venni, akkor nem tudják maguktól. Az emberek egy jelentős része tudja, hogy ez a Háryból van és mennyire komoly. A maradék meg - hidd el - tudja, hogy a háború szar dolog.
Az külön aranyos, hogy a szemére veted, hogy úgy adta elő mint egy verbunkost! Mér' micsoda, ha nem az? :)
Nem mellesleg a dal nem a háborúról szól, hanem a katonáskodásról. És igen, az akkori szegény-paraszti réteg életéhez képest (akiknek általában ezek a dalok szóltak) a katonaság eszem-iszom volt. 30 év volt a katonaidő. Na, azt nem háborúzták, csatázták végig. Az eredeti körülményeikhez képest jól étek. Aztán néha elvesztették kezüket, lábukat az életüket, de hidd el, már a toborzás másnapján - mire kijózanodtak - tudták mire vállalkoztak. Mer' nem hülyék voltak, legfeljebb "hiányos műveltségűek". Bár ott ahol te éhen halnál, ők még vígan megélnének a tudásukból. Vajon mi a műveletlenség? Életképtelennek lenni de idézni 777 könyvből vagy ismerni, tudni mit, hogyan ad a természet? Vajon megérdemli-e az, az ember a hangnemed, aki operaénekes gazdálkodóként - valószínűleg - mindkét "műveltségben" otthon van?

2012.05.07. 19:09:09

@kanálwarrior:

Ismered Te az emberiség történetét? Szabadságharcok, felkelések, függetlenségi háborúk mondanak neked valamit? Megszállók, idegen elnyomók ill. kiszolgálóik ellen te szivárványos zászlókkal, lufikkal, meg szmájlis szívecskékkel mennél? Egyáltalán mennél?

Még a papír sem került volna át a nyugati féltekére, ha a muszlim arabok nem mennek el harcolászni egészen Kínáig, oszt' türülhetnéd a popódat a szőtt pelenkával ... Te hiperértelmiségi békeharcos libernyák jóelvtárs.

És hogy képzeled el akkor a Nyugat híres mai bástyáját, meddig húznák vajon a pukkantóik nélkül, "szeressük egymást, gyerekek"-et énekelve?

Van egy olyan érzésem, hogy még ez a hi-tech doboz, meg a csiricsáré körítés hozzá, sem jöhetett volna létre, amelyben itt vitatkozunk, egy-két jófajta csihipuhi, vagy annak vérmes reménye nélkül ...

2012.05.07. 19:37:05

@idelle:

@Kotkodus:

Mi más értelme és haszna lett volna a bérencek őrjöngésének, mint az, hogy ti és a hasonlók még mindig ezen őrjöngtök, amikor csak valakik szóba hozzák?

Az orbány akarta, háppersze. Ő bérelt fel kocsmai futballhuligánokat s más lumpenproletárokat, hogy itt gyalázzátok ezért, állandóan, megállás nélkül, hogy mekkora egy állat a bezzegmilyencsodálatos és jajdedemokratikus ballibekhez képest. Ezt is uraitok sugallják, mert így kerek a sztori.

Része, sőt a megkoronázása volt ez az eseménysor annak a 22 éve tartó, habzó és teli szájjal nácizó-fasisztázó-nyilasozó propaganda-hadjáratnak, amely a nemballib oldalt, annak ellenzőit primitív csürhének, vagy a csürhe rajongójának igyekszik beállítani.

Látható sikerrel, mivel egyébként értelmes "demokrata" identitású emberek veszítik el a mai napig az összes szolidaritásukat az akkoriban az utcán találomra kergetett, összevert vagy meglőtt tisztességes civilekkel szemben.

Akik máig azon fantáziálnak, hogy akár éles lőszert is bevetettek volna a fegyvertelen menekülők, vagy az értetlenkedve a helyükön maradó, de nem radikális tiltakozók ellen.

És egyébként minden kissé erőteljesebbre sikeredett ellenzéki megmozdulásra ez a reakciótok, azaz mondjuk a ténylegesen város-amortizálva "küzdő" párizsi ill. londoni fekák, a görög, egyiptomi és szír lázadók is ezt érdemelnék?

Nem ragozom tovább, mert már elég sokat rágtam már át ezt a hasonlatosan széplelkű, derék emberbarátokkal, úgyhogy ennyi.

berczy04 2012.05.07. 19:38:28

Az azért feltűnt valakinek a 2006-os események felemlegetése kapcsán, hogy Puzsér úr nem tört pálcát egyik oldal felett sem? Pusztán megemlítette a rendőri erőszakot, mint tényt, ill. az ezután felálló félkatonai szervezeteket, mint tényt. Ki is vitatja ezeket? Én nem látom, hogy Puzsér úr bármelyik oldal mellé állt volna. De persze Ti csak nyomjátok, hogy széljobbos, liberós, etc... Itt is csak széthúzás, juhhé!

Puzsér úr meg jót röhög rajtatok, szerencsétlenek!, mert kb. mindannyiunkat zsebre tenne, ha csak pár szót is váltanánk vele.

johevi 2012.05.07. 19:59:08

Tényeket sorolt fel, hogy lehet ez alapján jobbra vagy balra sorolni? Ha valaki ismerné, tudná, hogy osztotta már mindkét ( mindhárom... ) oldal válogatás nélkül. Furcsa hogy van egy ember aki nyersen, őszintén elmondja amit gondol. Lehet vele egyetérteni, meg nem, de jogy van hozzá, erre kérték fel.

kanálwarrior 2012.05.07. 20:23:04

@ekszvájzed: Kérlek mondd el nekem hogy az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc leverése és az utána következő véres megtorlás hogyan járult hozzá az emberiség fejlődéséhez. És ha ez megvan, akkor bizonyítsd be, hogy ehhez a -minden bizonnyal hatalmas, és csak a magamfajta liberálbolsevikok által nem ismert- fejlődéshez feltétlenül szükséges volt ezrek halála.

kanálwarrior 2012.05.07. 20:31:16

@ekszvájzed: De azt is elmesélheted hogy a napóra feltalálásához milyen fegyveres konfliktusra volt szükség. És ha ez megvan akkor bizonyítsd be hogy fegyveres konfliktus nélkül elképzelhetetlen lett volna.

Egyébként a kommentedben annyi érvelési hiba van, hogy ahhoz sincs kedvem, hogy megalázzalak azzal, hogy hosszasan sorolom és elemzem őket.

kanálwarrior 2012.05.07. 20:39:28

Egyébként menj a picsába hogy tereled itt a témát. Puzsér az arc, te meg nyomorák vagy. Na csá.

Kotkodus 2012.05.07. 20:46:36

@ekszvájzed: nem gondolom, hogy őrjöngtem volna, próbáltam a logika talaján maradni...

tudod, akinek nem szimpi viktorka politikája, annak nincs szüksége a megszervezett provokációra, hogy szídja őt... ugyanis naponta gondoskodik ilyen munícióról a mi aprócska übükirályunk.

nem mellékesen az usa diplomácia is (wikileaks) orbánt vizionálta a rendőri provokáció mögött, de nem akarlak erről győzködni (azért a fradi-szurkolókat és a goj motorosokat érdemes megkérdezni, hogy szívesen "dolgoznának"-e fletónak...).

ha te primitív csürhének érzed a táborodat az a te bajod, ilyet én nem állítottam és nem emlékszem, hogy a ballibek idejében mocskos náciztak volna önkormányzati üléseken (lásd eger: büdös zsidózás...). szerintem mindenkit a saját szavai, tettei jellemeznek és nem az amit róluk állítanak.

tisztelem azokat akiknek saját véleményük van és azt képesek kulturált formában kifejezni. tisztelem a békés demonstrációkat és elítélem a rendőri túlkapásokat. azok a rendőrök, akik békés tüntetőket vertek ugyanúgy büntetést érdemelnek, mint azok a tüntetők, akik autókat gyújtottak fel és rendőröket támadtak meg.

viszont az a feltételezés, miszerint fletó szervezte a provokálókat és a rendőri túlkapásokat is (csakhogy a ballibsiknek legyen min csámcsogniuk vagy "őrjöngjeniük"), az barátom minden realitás-érzéket nélkülöz. fletó valóban egy szerencsétlen hülye, de azért ennyire nem... ezt talán még te sem hiheted el komolyan...

nagyon el vagy tévedve, ha azt gondolod, hogy a szíriai, egyiptomi tüntetők azért tüntetnek, amiért a konzervatívak tüntettek budapesten 2006ban. én éltem arrafelé, ismerem a körülményeket...

magyarországon nincs szükség szabadságharcra, csak vannak, akik felismerték, hogy ha ezzel kampányolnak, akkor a nép sokkal elnézőbb a megszorításokkal szemben.

és lám: jelentősebb adózás, több bezárt iskola, magasabb áfa, tandíj az egyetemen, megnövekedett jövedéki adók, bezárt vasútvonalak, tovább csökkentett kórházi, gyógyszer-támogatások stb. csupa olyan dolog, ami ellen 3-4 éve még tüntettél és nemzethalál & hazaárulás volt, amíg ma büszkén fizetsz, mert a haza oltárán áldozol...

és alapvetően nem is lenne ez gond; örülök, ha te büszkén adózol és e lépések egy része valóban szükséges volt (kár, hogy olyan sok pénzt költöttünk népszavazásra ezek ellen... emlékszel?), ha lenne piaci munkahelyteremtés, ha lenne gazdasági fejlődés, ha lenne olcsó hitel, ha jönnének a befektetők... de sajnos az eredmény továbbra is csak várat magára...

maradjunk annyiban, hogy tiszteljük egymás véleményét - mégha nem is értünk egyet és te is meg én is elfogadjuk, tiszteletben tartjuk a többségi társadalmi akaratot, bármilyen legyen is az.

további kellemes estét kívánok neked!

Bérgyilkos Bohóc 2012.05.07. 21:05:48

Fene tudja, nekünk már általánosban elmagyarázták, hogy mi is ez a dal és miről szól. Vagyis tisztában voltunk vele, hogy nem egy féktelen buliról szól. Ezzel szerintem a többség is tisztában van, nem kéne hülyének nézni a kedves nézőt és leereszkedően okoskodni.
De most komolyan: lehet, hogy Mészáros előadásmódja hibázott, lehet, hogy kicsit túlvidámkodták a dolgot, és ha a Puzsér-féle eszmefuttatásban esetleg értelmet is találunk, az továbbra is rejtély marad, hogy Mészáros miért volt gyenge előadó. Megváltozott a hangja, hamisan énekelt vagy mi?

superunknown 2012.05.07. 21:30:37

@Bérgyilkos Bohóc: eltorzította az eredeti tartalmat. az tán nem elég? mondjuk puzsér nem magyarázta ezt valami precízen.

2012.05.07. 21:32:57

@Kotkodus:

Nézd, nem akartam, hogy egy értelmesebb ember megorroljon rám, csak szimplán herótom van az egybites csürhézőktől, és reflexből vagyok ilyen, ez van ... Sok kört futottam már velük.

Amíg nem születik teljes körű független történész kutatómunka a zavargások ügyében, úgyis csak az efféle mutogatások maradnak ... arra pedig még várhatunk úgy 50-100 évet. Mindenkinek van tippje, nagyrészt pártállás, kisrészt valódi emberi érzelmek szerint. Én az utóbbiak közé sorolom magam.

Nekem azokkal van bajom, akik most, hogy ez a fajta szar ömlik, a korábban ömlött fajta szart kívánják vissza. Mégpedig kritika, gátlás és szégyen nélkül ...

És persze, ahogy mondod, nincs szükség szabadságra, hiszen szabadok vagyunk, nem igaz? ... Önállóan döntünk, mint szuverén állam, persze. Senki nem szállt meg minket, minek is, hiszen a szép új világban a zsarolósdi már enélkül is szépen megy. Az uzsorások és maffiózóik sorban állnak minden kormányunk ajtajánál, ez van.

Az a baj valahol itt: ha a "széljobb" zavarog, annak kuss, mert az az emberiség ellensége, mindenki másnak meg jogos, mert a körülmények igazolják.

Azért még volna itt elég igazán olyan körülményekbe szorított és nem "széljobbos" ember, (most nem a "mélyszegényekről" beszélek) aki szanaszét tüntette-zavarogta volna már az egész országot is, 22 éven át, ha a drága jó urai nem veszik el így-úgy a kedvét tőle, akár cukorral, akár korbáccsal, akár agymosással, akár szarbasenézéssel.

A mai helyzet semmiképp nem mentsége a 2006-2007-es balhékat színre vivőknek, s nem menti fel a brutalitások elkövetőit, a jelen kormányzat megbocsátó és szőnyeg alá söprő gyakorlatával ellentétben. A "csőcselékre" hívatkozva verbálisan gyepálni máig a nemballib oldalt pedig nagyon sportszerűtlen, úgy érzem.

Figyelem! A "nemballib" nem egyenlő az orbánistával, ezt leszögezném.

A "reformok"nak becézett durva megszorítás-halmaz azért nem tetszik nekem sem, mert olyan hibák vagy bűnök miatt nyomorgatják a népet, amik nem a nép sara, és akiknek az, meg akiknek volna is miből törleszteni, egy vasat se áldoznak azon a bizonyos oltáron ...

A nép szarrá szívatása és tudatlanságba (azaz a maguk szintjére) taszítása, pitiáner hisztikben való megosztása egymástól eltanult kedvtelése a felső tízezernek, pártfüggetlenül. Szemét, alja disznó féreg mind, s nem az én oldalam. Ilyet tehát ne mondj.

Nekem nem istenem egyik gazember se, de a 2006-ot ki szoktam kérni, mert a senkinek sem ártó 70 éves anyámat kergette akkor meg a lovas zsernyák.

2012.05.07. 21:48:28

@kanálwarrior:

Akkor ennyi erővel ne küzdjetek pl. ezen kormányzat ellen se ...

Ezzel a dumával csak azokat gyalázod meg, akik tényleg életüket adták a hazájukért. Az ilyenek miért is tűzik pl. az érte lelkét áldozó Petőfit a "sajtószabadságuk" zászlajára, aheyett, hogy inkább röhögve táncolnának a sírján, sírhelyének idegen uraival karonfogva, ahogy nekik illenék, nem értem.

Honnan tudod, hogy akár a napóra, vagy bármi más primér vívmány "titkához" is kik szenvedtek erőszakot, vagy haltak meg, esetleg áldoztattak fel rituálisan, olyan majdnem egészen barbár időkben, amelyekről alig tudhatunk ...

Ha a szerinted való világ valósulhatott volna meg, akkor még mindig zöldalgák volnánk, akik a napfényt legeljük, amit még csak nem is látunk, mert minek a harc, ha sokan belehalnak abba, hogy a végén a saját szemünkkel láthassuk meg az Univerzum határait, ó, bölcsek bölcse és logika királya.

Ha nem akarsz, ne is alázz, örülök neki.

heki 2012.05.07. 23:37:50

A cikket elolvastam kétszer, a hozzászólásokat mind.
(Dics, gloire, műfény, taps stb. )

Puzsér itt kifejti, amit a TV-ben időhiány, vagy a vágás manipulatív hatása miatt (lásd: hiányzik az adásból a válasza Hajósnak, hogy menjen a picsába) nem tudott.

1. Létezik-e közös kultúra nagy kisMagyarországon?
Puzsér szerint már nem, de meg kell tenni a helyzet romlása ellen mindent. Ezért vehemens, radikális, megmondó, agresszív, stb.

Igaza-e van-e?
Igen.

2. Létezik-e (az egyes kérdésből fakadóan persze hogy nem) egységesen elismert kánonja a kulturális értékeknek vajon a mai Magyarországon?

Puzsér válasza erre nem,
és ismét igaza vagyon.

3. Ha a nosztalgián túl, vágyunk egy pre-posztmodern világra, ahol ízlés, érték, hit stb. mind egységes koordinátarendszerbe leképezhető,
vágyunk talán több-e egy kis hóbortnál, érzületnél stb.?

Puzsér szerint igen,
és ismét igaza vagyon.

4. Van-e veszélye annak, hogy érték (Érték - Rend stb.) iránti nosztalgiánk hamis utakra, romantikus önmitologizálásra vezessen mindket?

Puzsér szerint igen, (lásd belinkelt Magozott Cseresznye)
ismét igaza vagyon.

Eddig négy null oda.

Ötödik, nem Puzsér mondja, hanem én, hogy Kodály munkássága erősen átgondolandó - pl. a Háry János c. daljáték zeneileg fos. Ezt hadd mondjam, mint zenész, aki ezt a darabot konkrétan játszotta is.

Amit Hajós mond nagyarcúan, hogy tanultuk a "énekzeneiben", hogy Kodály "felemelni", átnemesíteni akarta a népzenét, azzal, hogy "beemelte" a komolyzene "magasművészetébe", nem más, mint az akkor is (1920-as évek) már idejétmúlt pozitivista gondolkodásnak lecsapódása az akkori zeneesztétikában -
csakhogy ami sikerült Bartóknak, az ritkán jött össze Kodálynak.
(Aki zenével foglalkozik, tudja, hogy Bartók elsőrangú zeneszerző, Kodály nem, gyakran Bárdos, vagy Farkas is meghaladja mesterét. Ligetiről, Kurtágról most nem beszélünk)
Azaz a Háry János egy közepesnél gyengébb zenemű.

Hatodik. Hogy Kodály miért lett ilyen nagy név, a maga erőszakossága és karakánsága mellett Magyarországon, annak nagyon összetett okai vannak, hihetetlen érdekes a Kodály-sztori, egy életet fel lehet áldozni rá.

(Mellesleg, Bartók népdalgyűjtéseiből, kottáiból kiderül, hogy kicsit bonyolultabb a magyar népzene, mint Kodályéból, de Bartók ritmikai és harmóniai zseni volt, - és valószínűleg autista is - Kodály meg nem volt zseni.)

Hetedik.
Hogy a Kádár-rendszerben etalonná vált kodályi zenei struktúra hogy köszön vissza a 2012-es CSISZ műsorában,

hogy Mészáros úr saját hibáján kívül! (mert rendes ember) hogy válhat egy kádári idők nyugalmába visszavágyó rétegeinek ikonjává,

mi sem bizonyítja jobban,
hogy a hetvenes évek tévéműsoraira hajazva a háttérben megjelennek a Honvéd (régebben Magyar Állami Népi Együttes lett volna) baletton is edződött műhuszárjai műnépitáncot járva.

Ízlelgessétek ezt a szót:

Magyar Állami Népi Együttes.

Volt ilyen. Esküszöm.

jonatanxx 2012.05.08. 00:35:30

@heki:
"Ízlelgessétek ezt a szót:
Magyar Állami Népi Együttes.
Volt ilyen. Esküszöm."
És hál' istennek van is.

baliquez 2012.05.08. 09:58:20

"Válaszul kezdte el a széljobb megszervezni a félkatonai alakulatait"

Nem a népirtó cigányok ellen önvédelemből, á még véletlenül sem. Mert azokból nincs százezer, ugye, cigánybűnözés sincs, aztán ami nincs az ellen nem kell szervezkedni.

Ezt leszámítva minden szavaddal egyetértek.

Cytoen 2012.05.08. 11:20:12

Édes Úr!

Csak egy , csak egy icikepicike tényt a szemkilővetésről!

Fénykép, orvosi látlelet, mentöszolgálat havijelentés; bármi csak tény.

különvélemény2 2012.05.08. 11:48:01

@Cytoen:

Ezért képes voltál regisztrálni?

Szánalmas.

by · http://aforizma.blog.hu 2012.05.08. 12:49:13

www.youtube.com/watch?v=HcpvoRFsR2U

Ennyit a szemkilövésről, aki eddig azt hitte, hogy ez városi legenda.

Cytoen 2012.05.08. 13:40:43

@by: Rossz hirem van. Megnéztem a felvételt. Egy ember a feje baloldalát érinti, egy embernek meg a vérző melkasát mutatják.

Mégegyszer kérdezem, hogy hol a bizonyiték?

Cytoen 2012.05.08. 13:42:10

@különvélemény2: Nem tudsz válaszolni egy egy egyszerü kérésre?
Q.E.D.

kanálwarrior 2012.05.08. 15:07:19

@baliquez: Távol álljon tőlem hogy elbagatellizáljam a problémát, de engem az elmúlt 10 évben csak szkinhedek támadtak meg, viszont azok nem egyszer (aki nem látott még ilyen teremtményt annak el mondom, ezt pont úgy kell elképzelni mint a gettócigányt: 6-an körülállnak és amelyiknél bicska van, az elkezdni hogy "gyere geci, most ugassá'"). Ahol cigányok laknak ott cigányok bűnöznek, ahol meg magyarok laknak, ott magyarok. Tényleg nagyon furcsa. Azt hiszem szervezek én is egy gárdát. Az lesz a neve hogy hosszúhajú gárda és csak nagyon durva rocker arcok jöhetnek.

2012.05.08. 19:43:30

Bocs, de egy kicsit lelassultam:-)))
De! Most jöttem rá valamire. A decens zsúrfiú szerepét kóstolgató Hajós sajátmaga adta a legnagyobb pofont szegény jobbsorsra érdemes Mészáros J.Eleknek. Ugyanis Hajós az Őáltala előadott "bírálatkor" mit is mondott??? Azonnal általános iskolai emlékeire asszociált, miszerint ez ott egy nagyon pozitív dal volt, és Kodály, stb.... Tehát, következésképpen Mészáros előadása általános iskolás emlékeket váltott ki belőle, ezáltal minősítette is a produkciót. Sajnos, és ezzel nem akarom bántani M.J.Eleket, de ez valóban elég könnyen előadható dalocska. Van az ő kategóriájában számos olyan valóban igényes tenor darab, ária, stb... amivel tarolhat. Ha tud. Kodályt meg, ha lehet, ne dicsőitsük túlzottan, főleg Bartókkal való együttműködésének tükrében. És vajon Bartóknak miért is kellett mennie, míg hű társa itthon aratta a babérokat. De ez már egy másik műfaj(talankodás)....

windex 2012.05.09. 10:30:24

@Balt: heló, te egy másik unierzumban kavarsz :-) eseted egyben újabb példája a szövegértelmezési nehézségeknek. számodra nem érthető, hogy (sarkos) példám nem kodály szerzeményét állítja párhuzamba a végletessel, hanem az előadó, előadás megítélésére - mondom, megítélésére - hoz párhuzamot? tehát a kotta citálása teljesen felesleges és értelmetlen, és mint az előző hozzászólásodnak, ennek sincs semmi köze ahhoz, amit írtam. szevasz!

windex 2012.05.09. 10:34:36

@grammatika36: hát, a kvantumfizikát se sokan értik, mégis létezik, és ha valaki beszél róla, tegye azt tudása és meggyőződése szerint :-) ha meg valaki tudatlan marad, az első fokon az ő baja. ha meg valami elhangzik, az csak jó, legalább az is hall róla, aki eddig nem tudta, ettől kezdve pedig már csak nem érti, de legalább hallott róla :-)

Balt 2012.05.09. 11:17:22

@windex: OK, akkor nézzük a másik oldalról közelítve: Amennyire tudom - elvégre egy petíciójukat magam is aláírtam - a HEL (gyk.: Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája) voltaképpeni "himnusza" az inkriminált "militáns műdal", hisz explicit módon megfogalmazódik benne a
"csak az jöjjön katonának
aki ilyet szeee-reet".

Tegnap direkt megnéztem az inkriminált részletet a jutyúbon Puzsér értékelésével. Még véletlenül sem az előadást értékelte (lásd a te példádat a Mein Kampffal), ellenben ordító ellentmondás (és közröhej) ilyen vehemens, agresszív letorkollással a puskacsövekbe virágot tűző peace-flower álarc felvétele. (Kb. mint az SZDSZ-féle liberalizmus... de ezt csak tényleg csak a példa kedvéért hozom, mint egykori SZDSZ-szavazó...) :))

peacetárcia 2012.05.09. 15:01:47

Rohadna ki a szíve hogy egy ilyen hatásos dallal kábítja a népet! ütemre járt a lábam miközbe hánytam.

Amadeus75 2012.05.10. 23:22:00

Szögezzem le: kedvelem Puzsér Róbertet. A stílusa nyers, szókimondó, de a minőség szigorú megkövetelésének egyébként alapkövető követelményével lépett fel, s ez üdítően hatott, s egyúttal az őszinteség egyértelmű világosságának élményével ajándékozott meg. Ítéletei eddig nagyrészt helyesek voltak, a hozzáfűzött magyarázatok gyakran már kevésbé.

Most azonban totálisan mellétrafált.

A folytatás itt:

docs.google.com/document/d/1hOKH7WaS4eNgrv0TB0zcdYVwf5vRsrNQy0Qy1BOrcls/edit

jonatanxx 2012.05.12. 21:17:47

@Cytoen: Gusztustalan egy féreg vagy!
Csak sorolom:
- HVG nem MNO
- 2009, nem Orbán kormány
hvg.hu/itthon/20090116_oktober_23_kilott_szem_karterites

Cytoen 2012.05.12. 22:16:07

@jonatanxx: Köszönöm! Ezt kértem. Most már tudom, hogy volt szemkilövés.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.14. 17:03:59

@ekszvájzed: "Nem ragozom tovább, mert már elég sokat rágtam már át ezt a hasonlatosan széplelkű, derék emberbarátokkal, úgyhogy ennyi."

a 2006-os sztori is azon magyar történelmi események közé fog kerülni, mint '48, '56 vagy éppen Trianon: a köznép erősen elfogult véleménnyel lesz róla évszázadokig.

én bízom abban, hogy egy-két emberöltő múlva lesz elég kutatható történelmi anyag ahhoz, hogy elég sok aspektusát megismerhetik az eseményeknek a történészek, és rajtuk keresztül a kevés érdeklődő állampolgár is.

mindenesetre az akkori Kormány felelőssége (és valószínűsíthatő stiklijei) mellett több érdekes kérdés is felmerül Orbán bizonyos helyszíneken bemutatott szerepével kapcsolatban - ilyenek például az első ízben az Astoriához összehívott tömeggyűlés, az oda érkezése és még inkább: onann távozása.

mint ahogy az is érdekes, hogy mostanában, amikor ipari méreteket öltött az ország elrablása, az állampolgárok kizsebelése, miért nincsenek ezek a népnemzeti fiatalemberek az utcán, és miért nem ég mondjuk a TV-székház.

de egyébként nem célom, hogy bárkit is meggyőzzek, és még egyszer: a teljeshez közeli igazság valószínűleg csak az unokáink életében fog kiderülni.

meggyőződéssel hinni a jó gonosz ellen vívott harcában, persze szabad....

2012.05.15. 19:23:11

@idelle:

Azért ez mégiscsak röhej. Lehet, hogy nem vagyunk egy hi-tech ország, de nonszensz, hogy az információdömping és a teljes dokumentálhatóság korában a nép nem tudhat meg a fajsúlyos dolgokról ill. azok hátteréről semmi érdemlegeset.

Láthatóan most sem érdek a felülvizsgálat, pedig elvileg ezen kormány alatt az kéne legyen ... Nyilván a mostaniak is jól tudják, hogy az akkor összeszedett provó- és félrendőrsereg bármikor jól jöhet még.

Ez csak egy 'stílusos' gesztussal 1956 60. évfordulójára időzített gyakorlati demonstráció volt, egyértelművé téve a valódi demokrácia elenyésző számú hívének, hogy mi is ennek az országnak a valódi útja, miközben mindkét térfélen felszaporította a vakon dühöngők számát. A Nyugat hallgatása volt és ma is az a legrémisztőbb az egészben.

Az igaz, hogy az orbány is vastagon benne volt, de nem a kocsmai söpredék zúzásában, hanem úgy, hogy az egész felvezetett színjátékról és a készülő balhéról mind ő, mind a közvetlen sleppje tájékoztatva volt.

Bizonyos konteók szerint a legfelsőbb hazai vezetői körök a színfalak mögött együttműködnek, és összehangolják cselekedeteik egy részét, a nép további butítása és lerablása érdekében. Valódi uraiknak ugyanis ők is csak a bábjai.

Jól igazolni látszik ezt az, hogy

1: a maffiavezér Pintér szinte a hivatala átvételének percében mondott szavaival jogszerűnek minősítette a 2006-os rendőri intézkedéseket, felmentve ezzel a szintén maffiavezér Gergényit és annak parancsolóit mindenféle etikai felelősség alól.

És nem marasztaltak el egyetlen rendőrt, vagy rendőri vezetőt, azóta sem, pedig annyira egyszerű lenne utánanézni az akkori taktikai utasítások, csapatfelvezetések rendszerének, hiszen nem egyes 'túlkapókat', hanem egész zászlóaljakat kéne kirúgni a cégtől, mivel kötelékben zúztak ...

2: a bucira vert 'mártíriusz' egy kedélyes fotó erejéig egy 'magánakció' keretében nyilvánosan megbocsátott néhány háromajtós rebiszes szekrénynek, akik lehet, hogy épp ott se voltak, ahol a többi pribék őt agyalta. Vajon csupán a "keresztényi" szellemiség vezérelte ebben?

A "népnemzeti fiatalok" csak kábé annyira voltak szélsőséges neonácik, mint mondjuk akár a Bácsfi Diána, vagy akár én. Ilyeneket minden IV. osztályú késdobálóból, ad absurdum a tényleges alvilágból össze lehet vakarni, és csak csíkos vagy nemzetiszín zászlót kell tetszőleges testrészen rájuk tekerni, majd kellően leitatni őket, és mehet a buli.

Más. A rablást azonban nem a mostani hanem a mindenkori kormány, valamint az azt zsaroló nyugati világ veri keresztül, más kérdés, hogy az agyatlan kiskirályok pompájára, megalománájára és hobbijára hány milliárd pazarlódik, miközben minden más szétrohad, és egy fillér adósság nem kerül visszatérítésre ...

De ez is így volt korábban is, mivel pártfüggetlen rablógazdálkodásról és hatalommániáról van szó. Ebben is békésen összetart mindkét atavisztikus ellenség ...

A ténylegesen népnemzeti fiatalemberek nemrég békésen petíciózgatva megtekintettek egy bankot belülről, ám hiába, aztán meg a sok fórumozó emberbarát a biztiőrök által beléjük ürített kalasnyikovos sorozatokról fantáziálgatott velük kapcsolaban ...

Pedig az "Occupy Wall Street" igazán követendő példa lehetne hazai ballibeseink számára is. Mert hogy a válságot se ez a kormány csinálta, meg a frankhitelcsődöt se, az egyszer fix.

Végezetül egy azonban bizonyos marad: nem biztos, hogy az "igazság" holdkóros keresője az, aki ártatlanul legázolt és bántalmazott civilekben mindenféle sugalmazás ellenre továbbra sem hajlandó az őrjöngő csürhét látni.

1956 sajtójából lehet ismerős e mondat, kár, hogy a fakabátoknak valahogy soha nem oktatták: "Ne lincselj! Gondolkozz! Tégy különbséget!"

pusztai_zseni 2012.05.31. 23:21:43

Gondolom, azért öltöztették parasztgyereknek, mert sokkal könnyebb azonosulni a közkatonával (ha már military), mint a tábornokkal vagy huszárral.

Balt 2012.06.03. 07:58:19

Előrebocsátom: nem néztem egyetlen adását sem a műsornak, tegnap is csak a végét hallgattam háttérként.

Ezzel együtt szívemből gratulálok Mészáros János Eleknek, örülök, hogy ő nyert, ennek hangot adni meg pont itt van a helye.
süti beállítások módosítása